– Rett mann til rett tid

– Alta IF er nødt til å bli flinkere til å satse på egne talenter, og jeg er overbevist om at de rutinerte spillerne ønsker å hjelpe Vidar Johnsen i gang med dette prosjektet, skriver Karl Eirik Steffensen.

Vidar Johnsen skal trene Alta IF de neste to årene. Det er en ansettelse A-sporten er enig i.  Foto: Alta IF Fotball

sport

I forrige uke ble det klart at Vidar Johnsen overtar som hovedtrener for Alta IFs fotballherrer etter Bryant Lazaro, som kun fikk én sesong som sjef for flaggskipet i Finnmark. Amerikaneren ble hentet til klubben etter at Bård Flovik kastet inn håndkleet etter ett år i Nordlysbyen, så med Rune Repviks farvel etter 2017-sesongen blir Johnsen Alta IFs fjerde trener på like mange år når han tiltrer 1. januar.

Sportslig koordinator Rune Berger ga tidlig uttrykk for at stabilitet og kontinuitet ville bli viktige elementer når de skulle finne en ny hovedtrener, og ved å gi altaværingen Vidar Johnsen en toårskontrakt har man langt på vei oppnådd dette. Hvis klubbledelsen også kommer til enighet med Andreas Markussen om en avtale som gjør han til Johnsens assistent de neste to årene, har de fått på plass et trenerteam som virkelig kjenner klubben, spillerne og idrettsbyen Alta. Markussen var en bauta i midtforsvaret da Johnsen var Rune Repviks assistenttrener i 2017, og har siden den gang skaffet seg A-trenerlisens og lært mye som assistenttrener for Bryant Lazaro denne sesongen.

Jeg må si at dette er en løsning som jeg virkelig har trua på. Vidar Johnsen kan faget etter mange år som utviklingsansvarlig i Finnmark fotballkrets og assistenttrener på aldersbestemte landslag. Hans lokale tilhørighet spiller også en stor rolle, og ikke minst at han kjenner de fleste Alta-spillerne veldig godt og har ekstremt god kunnskap om hva som rører seg av talenter i Nordlysbyen og fylket for øvrig. Jeg tror Johnsen er rett mann til rett tid for Alta IF, ganske enkelt fordi 39-åringen overtar hovedansvaret for Finnmarks klart beste fotballag i en ganske avgjørende fase.

Alta IF har nemlig flere svært sentrale spillere som står uten kontrakt ved årsskiftet, og det er ikke gitt at disse fortsetter i gult og blått neste år. Å spille i PostNord-ligaen er utrolig krevende, og det er lett å skjønne at enkelte ønsker å prioritere annerledes etter mange år der jobb, trening og kamper må komme foran et normalt familieliv. Christian Reginiussen har vært selve hjertet i dette laget i mange sesonger, og til neste år blir han far for andre gang. At 30-åringen vurderer å gi seg er derfor ingen overraskelse. Det samme gjelder Magnus Nikolaisen, som allerede har to små barn, samboer og full jobb. Håvard Nome var i tenkeboksen, men trengte ikke lang tid på å bestemme seg for at han ville være med videre. Han ble den første som skrev under på en kontraktforlengelse med Alta IF. Det er lov å håpe at flere følger Nomes eksempel.

Det er ikke Vidar Johnsen selv som skal sørge for at bærebjelker som Reginiussen, Nikolaisen, Mats Frede Hansen, Dag Andreas Balto og Runar Overvik fortsetter i minst ett år til. Men jeg tror at ansettelsen vil spille en stor rolle. Alta IF er nødt til å bli flinkere til å satse på egne talenter, og jeg er overbevist om at de rutinerte spillerne ønsker å hjelpe Johnsen i gang med dette prosjektet. Dette er gutter som er virkelig bryr seg om Alta IF. Det nye trenerteamet vil trenge ferdighetene og toppidrettsmentaliteten som disse spillerne er i besittelse av, både på treningsfeltet og i kamp. Det finnes talenter i egne rekker som både kan og bør få sjansen de neste to årene, men de trenger veiledning og støtte fra de som har prestert på dette nivået over mange år. De er forbilder for Marco Mauno Johannessen og de andre ungguttene som bør få en mer sentral rolle i 2020.

Jeg håper og tror at Vidar Johnsen og Andreas Markussen er riktig valg på flere områder. Deres første oppgave blir å få spillerne til å samle seg om et prosjekt der veteranene innleder avslutningen av sine respektive karrierer med et todelt fokus – å bidra til at klubben beholder statusen som et av de 60 beste fotballagene i Norge og at de hjelper til med å få opp en ny generasjon Alta-gutter som holder 2.-divisjonsnivå. Jeg tror også at duoen Johnsen/Markussen har bedre forutsetninger enn Bård Flovik og Bryant Lazaro til å få opp interessen og entusiasmen rundt laget. Det er ingen tvil om at Alta IF har slitt på dette området i lang tid. Folk er blitt likegyldige til det som presteres i Finnmarkshallen annenhver helg, og publikumstallet har stupt. Kanskje kan kursendringen med et større fokus på talentutvikling og bruk av flere lokale spillere være veien å gå. Man trenger en oppsving lik den Svein Ove Thomassen ordnet nærmest på egenhånd for noen år tilbake.

Samtidig er det viktig at man også vinner fotballkamper, og da trenger man kvalitetsspillere. Så snart Rune Berger har sikret seg signaturene til de lokale heltene, bør de strekke seg langt for å få målvakt Daniel Mederos Rojas til å skrive ny kontrakt. Alta IF trenger en toppkeeper for å kunne matche lagene på dette nivået, og spanjolen er en av de beste i gamet. Så må det vurderes om en spiller som Kyle Spence er aktuell for et nytt år i gult og blått. Kantspilleren viste mye bra i debutsesongen, og er i hvert fall en som sørger for underholdning. Simon Laugsand og Maris Eltermanis er andre som trolig har gjort seg fortjent til nye avtaler, så får klubben veie det opp mot øvrige aktuelle navn eller lånespillere fra Tromsø eller Bodø/Glimt.

Å beholde toppscorer Guyon Philips er en annen vurdering som må gjøres. Gode venstrebacker, burvoktere og målfarlige spisser finnes det dessverre ikke så mange av her i nord. Det blir nok litt for tøft å holde på Tobias Vibe, som leverte en solid høstsesong. Han er nok mer aktuell for større klubber når kontrakten utløper ved nyttår. Kanskje kan et nytt lån av Andreas van der Spa være en mer reell løsning.

Karl Eirik Steffensen