Råsterke Hanna (19) slo veteranen og vant Finnmarksløpet

Hanna Lyrek var 12 minutter foran Harald Tunheim ved målgang i Alta natt til tirsdag, og ble med det tidenes yngste vinner av hundeløpet.

HISTORISK GODT: Både veteranen Harald Tunheim og norgesmester Hanna Lyrek fullførte FL 500 på rekordtid.  Foto: Morten Broks, Finnmarksløpet.

sport

Hanna Lyrek fra Alta avgjorde kampen om NM-tittelen i langdistanse hundekjøring og seieren på Finnmarksløpets 500-klasse på de aller siste milene inn mot målgang. Råskinnet Lyrek skrudde opp i "sjette gir", passerte ringreven Tunheim ved Jotka, og tok en historisk seier ved målgang i Alta sentrum 04.45 natt til tirsdag. Lyrek ble med det tidenes yngste til å vinne Finnmarksløpet noensinne.  

Hun startet 10 minutter bak fjorårsvinneren Tunheim ut fra sjekkpunkt Karasjok – 132 kilometer før mål i Alta. Fra Karasjok og inn mot løpets aller siste sjekkpunkt, Jotka, kjørte den unge hundekjøreren knallfort. Avstanden til Tunheim ble kortet ned til et fattig minutt.

– Jeg så hodelykten hans på vidda og merket at jeg nærmet meg. Men jeg var ikke i ryggen på han før ved Jotka fjellstue, sa Lyrek etter målgang i Alta – grytidlig tirsdag morgen. I løpet av de neste kilometerne passerte hun veteranen.

– Jeg ropte hei til henne og kommenterte at hun hadde fin fart, sa Tunheim. Han har latt seg imponere over den unge hundekjøreren.

– Hanna tilhører en helt ny generasjon hundekjørere som er født inn i sporten. Det er ikke som oss gamlinger som brukte mange år på å finne ut av ting, sa Tunheim, som har vunnet den lengste distansen av Finnmarksløpet hele fem ganger.

– Dette topper alt med tanke på det råeste jeg har opplevd. Det var utrolig deilig å slå Harald, sa Lyrek til Altaposten etter 570 velgjennomførte kilometer over Finnmarksvidda.

Med triumfen natt til tirsdag er 19-åringen den første til å fullføre alle tre distansene av Finnmarksløpet. For to år siden toppet hun juniorklassen. I 2018 ble hun den yngste til å fullføre løpets lengste distanse.

Andrè Fjørtoft Bjørnstad ble nummer tre. Han kjørte inn til målgang 06.30 - en time og 45 minutter bak Lyrek.