Det er ikke akkurat smågutter som skal følge søndagens toppkamp mellom hjemmelaget Alta IF og den gamle storheten Fredrikstad FK fra hver sin trenerbenk.

På den ene siden står Bård Flovik, som før han overtok Alta IF trente eliteserielaget Tromsø IL og en rekke aldersbestemte landslag. På den andre siden står tidligere A-landslagssjef Per-Mathias Høgmo, som også har en fortid som TIL- og Rosenborg-trener.

Høgmos assistent er heller ingen hvemsomhelst i norsk fotball. Bjørn «Bummen» Johansen har lang fartstid som aktiv toppspiller i Tromsø, Viking og Helsingborgs IF. Han trente Finnsnes i flere sesonger før han ble Høgmos høyre hånd i FFK.

– Jeg kjenner Per-Mathias ganske bra, og har et veldig godt vennskap med Bjørn. Han er en fantastisk fyr som jeg har kjent siden vi var ungdommer, så det blir hyggelig å treffe han igjen. Litt prestisje er det selvfølgelig knyttet til til et slik toppgjør, men jeg vil ikke overdrive viktigheten av kampen. Å møte Tromsø IL i cupen var spesielt for meg. Dette er bare en kamp som er utfordrende på en morsom måte, sier Alta IF-trener Bård Flovik.

Føler ikke ekstra press

Han synes utgangspunktet foran søndagens toppkamp i Finnmarkshallen er optimalt. Fredrikstad er nummer tre, mens Alta IF er nummer fire i PostNord-ligaen avdeling 1. Det er kun ett poeng som skiller lagene, og begge henger fortsatt fint med i kampen om seriegull og opprykk. Med seier kan Alta IF ta seg forbi både FFK og Mjølner på tabellen. Da har de kun serieleder Raufoss foran seg. Med tap kan avstanden opp til Raufoss i verste fall være syv poeng.

– Føler du ekstra press foran et oppgjør som dette?

– Nei, det gjør jeg ikke. Det er mye verre foran kamper der det forventes at vi skal vinne komfortabelt, for eksempel da vi møtte Bærum hjemme tidligere i år. Da var vi klare favoritter og måtte håndtere det. Jeg føler det ikke på samme måte denne helga, kommenterer Flovik, som vet at de har en tøff oppgave foran seg. Men han har ingen planer om å legge seg lavt og la Fredrikstad ta styringen.

– Vi har studert Fredrikstad godt og vil naturligvis ta noen hensyn til måten de opptrer på. Men vi ønsker å skape mer enn motstanderen når vi spiller hjemme. Det kan fort bli en taktisk kamp, for jeg vet at Per-Mathias og Bjørn har studert vår måte å spille fotball på. Men mest av alt tror jeg at det blir et spennende oppgjør med masse energi og god angrepsfotball. Vi ønsker å lage god stemning i Finnmarkshallen. Det er ingenting vi liker bedre. Den siste halvtimen mot Asker var artig, smiler Flovik.

PS! Alta IF må klare seg uten toppscorer Vegard Braaten i søndagens kamp. Braaten fikk to kampers karantene for det røde kortet han pådro seg mot Asker.

TILBAKE: Håvard Nome, her i samtale med assistenttrener Mate Dujilo, er tilbake på Alta IFs treningsfelt igjen. Han blir ikke spilleklar før overgangsvinduet åpnes 19. juli. Foto: Karl Eirik Steffensen