– Borras Vestre er helt opplagt en av perlene av turløyper i Finnmark. Når vi i Alta kommune spilte den inn som en mulig kandidat til Norges beste turløype var det etter en helhetsvurdering av terreng, natur, at turgåerne kan velge alternativ fysisk belastning, samt at den er et kortreist alternativ for mange mennesker, sier folkehelsekoordinator Gjermund Abrahamsen Wik i Alta kommune.

Få stemmer

Gjennom Gjensidigestiftelsens støtte av turlag, foreninger og organisasjoner har det blitt merket nesten 1100 turruter med en samlet lengde på nesten 40.000 kilometer – omtrent én runde rundt ekvator. Et fåtall av løypene er nå etter nøye vurdering plukket ut som kandidat til bli kåret som Norges beste.

(Saken fortsetter under bildet)

Sjefen for turløypemerkingen, Egil Hansen i Gjensidigestiftelse, i Alta for å sjekke ut Borras Vestre

I Finnmark slapp tre løyper i Vadsø kommune gjennom nåløyet, blant disse altså Borras Vestre i Alta. Gjennom en avstemning på nett som går fram til 31. august skal brukerne selv avgjøre hvor landets beste turløype er. For å stemme må man gå inn på hjemmesiden www.turrute.no.

Så langt har kåringen fått liten oppmerksomhet i nord, og det er kun avgitt litt over 20 stemmer. Disse fordeler seg likt på Borras Vestre og to av Vadsø-løypene. Alle med seks stemmer. Den siste med det forlokkende navnet «kjærlighetsstien» har kun fått fire stemmer i skrivende stund.

– Selv om det er over 100 turruter over hele landet som etter en nøye vurdering og innspill fra alle kommunene er blant kandidatene som det stemmes over, så er det en fjær i hatten for kommunen og lokalområdet å komme inn på kandidatlista, sier senior kommunikasjonsrådgiver Paal Mork-Knutsen i Gjensidigestiftelsen.

Til superfinalen

Dersom turglade altaværinger gjør jobben vil Borras Vestre gå videre til neste runde; en slags superfinale. Den består av vinneren i hvert fylke og fylkesvinnerne vil bli vurdert faglig opp mot hverandre. På sti-konferansen i Bergen i mars 2019 blir vinneren kåret.

For oss er det viktig å synliggjøre selve turmuligheten med fokus på folkehelseaspektet, eller at folk får kjennskap til rutene og får lyst til å komme seg ut, med andre ord.

Samtidig er det en fin anledning til å løfte frem de som har lagt ned en enorm innsats for å skape et bedre nærturtilbud til de som bor Alta kommune.

Stiftelsen testet løypa

Gensidigestiftelsen fikk selv anledning til å teste turløypa Borras Vestre da Alta ble besøkt under friluftslivskonferansen i Alta i vår. Vi lar Veslemøy Rue Barkenes i stiftelsen fortelle:

– I juni var jeg der med en sprek gjeng friluftsentusiaster. Felles for alle var gleden av å være ute og i aktivitet. Under rasten kom jeg i prat med to flotte, voksne damer som var engasjert i Frisklivssentralen i Alta. I samtalen kom det frem at Perleturene, og ikke minst denne ruten, ble brukt flittig for å få brukere av sentralen ut og i aktivitet. Med gode tilbakemeldinger og engasjement blandt brukerene. Det kom også frem at denne turen ble benyttet av innbyggere som ikke vanligvis går hverdagsturer i boligområdet sitt. Disse turene med mulighet for å skrive seg inn i turboka bidrar til en større bredde i brukergruppene. Så selv om noen tar seg en røyk når det er pause, skaper det ihvertfall en god arena for å få folk opp av sofaen. Og hvem vet, kanskje det er en utløsende faktor for at røyken stumpes for godt.

Dette er Alta-kandidaten

Borras Vestre: Dette er en av turene som inngår i Alta-10-toppers - og er lett tilgjengelig med gode parkeringsmuligheter, samt tilknyttet holdeplass for buss. I tillegg er det enkelt å komme seg dit via gang- og sykkelveier. Startpunktet ligger i randsonen på en av Altas nyeste bydeler, samt inntil en skole. Turen passerer også et veldig attraktivt badevann, samt flere fiskevann. Ved badevannet er det tilrettelagt med brygge og gapahuk - som er delvis universelt utformet. Toppen ligger på snaufjellet med flott utsikt ut over Altafjorden og Tverrelvdalen. Stiene går først gjennom fin furuskog - før man kommer opp i høyden og opplever høyfjellsnaturen. Turen er merket etter nasjonal standard og godt vedlikehold av et frivillig lag, Nerskogen IL.

Historisk grunn

Folkehelsekoordinator Gjermund Abrahamsen Wik i Alta kommune peker på at en tur opp til toppen av kandidatløypa også er en liten historisk reise.

NEI TIL RIVING Gjermund Abrahamsen Wik Foto: Arkivfoto

– Det spesielle med Borras Vestre er den flotte utsikten man får over store deler av Altafjorden og Tverrelvdalen. Ruta inngår i den gamle postveien fra Alta til Skoganvarre og har således også en kulturhistorisk verdi. Har man virkelig GÅTT med postvesker over fjellet??? Det må jo virke helt uvirkelig for dagens ungdom, synser folkehelsekoordinatoren og foteller videre:

– Det er flere rasteplasser underveis, og selv har jeg stoppet på fine steder og fyrt opp bål og stekt pannekaker til barna våre vi hadde med oss. Imens plukket de blåbær i lyngen rundt forbi så syltetøyet var ferskest mulig. Genial lunsj på turen.

Er det tørt er turen godt tilrettelagt med klopper over fuktige partier.  Vanlige joggesko kan fint benyttes. Til toppen er det «kun» fire km. Det er en fin distanse for de aller fleste – man føler man har vært på en god tur – samtidig som det er nært bebyggelsen for svært mange i Alta og nærområdene.