Altaposten treffer Utsi på hagesenteret til Elvebakken blomster i Nerskogen. Hun er på utkikk etter ripsbusker til hagen. Selv om hun bor i borettslag og har mindre plass enn de med enebolig, utnytter hun det området gir.

– Jeg har ganske stor plass, og er også i ferd med på ordne på fellesområdet. Prosjektet jeg driver med akkurat nå er å bygge opp jordbærkasser. Sønnen min er så glad i jordbær.

– Plant ut urter

Urter er en av Utsis absolutte favoritter.

– Jeg kjøper inn og planter de ut. De trenger veldig lite stell, særlig her i Nord-Norge, hvor det regner med jevne mellomrom. Jeg lager steinbed som jeg planter de ut i, sier hun.

I tillegg til urter er hagen i år prydet av flerårige blomster, jordbær og rabarbra. Prosjekt hage tar hun over flere år.

– Jeg stresser ikke, men bygger meg opp litt etter litt. Jeg må se hvordan jeg skal ha det og leve litt med det, sier Utsi, som har jobbet med hagen et par år og kommer på nye løsninger underveis.

(Saken fortsetter under bildet)

HELST 20 PLUSS: Geir Tore Olsen har gode grunner til å ønske lange, varme perioder sommerstid. Foto: Hanne Larsen

Kan fortsatt kjøpe blomster

Geir Tore Olsen hos hagesenteret forteller at selv om sommeren går mot slutten er det fullt mulig å ha en blomstrende hage.

– Blomstene kan leve fint enda frem til slutten av september, dersom frosten holder seg borte, sier gartneren, som likevel fastslår at fremover er det lyngtypene som overtar.

– Hvordan har årets sommer, ikke minst varmebølgen, preget plantene i gartneriet?

– For blomstene har varmen hatt liten betydning. Vi har god ventilasjon i drivhusene, men da det var varmt var det mye jobb med vanningen. Samtidig er det slik at når det er så varmt som det var i juli så handler ikke folk, sier han.

– Hva er det perfekte været for dere som selger blomster?

– Cirka 20 varmegrader og at det holder seg over flere dager, sier Olsen som har hatt inne mer blomster i år enn tidligere.

Før sesongen starta var de nemlig ferdig med et nytt bygg.

– Det har gått unna med blomster, men vi har et godt kundegrunnlag i Alta og distriktene rundt. I år hadde vi også fast utsalg i Hammerfest, med stor suksess.

Savner hagen

Midt mellom fargerike blomster er også Torgunn Kristensen. Hun leter etter blomster til å pynte på kirkegården med. Kristensen savner hagen sin etter at hun og ektemannen for mange år siden flyttet ned fra Kronstadbakken og til Jørginasletta.

– Ja, veldig. Jeg elsker blomster. Så nå bruker jeg balkongen og pynter opp med blomster i krukker.