Av totalt 352 lag under årets utgave av Altaturneringen var det kun to utenlandske lag – begge fra Russland – som deltok. Et av dem kom fra Altas vennskapsby Apatity, det andre fra Murmansk.

Aldri vært i Norge før

For guttene fra Apatity var turen til Altaturneringen deres første reise til Norge og de fikk mange nye inntrykk. Tidligere har fotball-guttene kun reist innenlands, hittil lengste tur har vært til Sankt-Petersburg.

– Det er ganske dyrt for oss å reise langt, men når vi fikk invitasjonen fra Alta måtte vi bare gjøre alt vi kunne for å komme hit, forteller Andrey Pigusov, trener av laget «Olymp Drozd Khibiny», som på norsk ble forkortet til «Olympus».

– Det er fint å opprettholde vennskap mellom byene våre og utveksle erfaringer. Jeg har selv vært i Alta tidligere, på et kurs, men for guttene er dette aller første gang.

Første gang på gress

Apatity-guttene var blant lagene som deltok i G15-gruppa. Og allerede ved ankomst lot tenåringene seg imponere over fasilitetene i Nordlysbyen. Slike fotballbaner som i Finnmarkshallen finnes nemlig ikke i hele Murmansk-regionen, forteller lagets kaptein Viktor Skryabin. Også det å spille på gressmatta på Aronnes gjorde inntrykk.

– Det var stor stas å prøve det ut. Vi er vant med å spille på kunstgress, mens på vinteren spiller vi på snøen. Her fikk vi til og med mulighet å spille på ekte gress! Dette var veldig annerledes for oss.

(Saken fortsetter under bildet)

PAUSEPRAT: Kaptein Viktor Skryabin tar imot beskjeder fra trener Andrey Pigusov. Foto: TS Foto Design/Tanja Skoglund

Flere opplevelser

Guttene forteller at de opplevde mye nytt i løpet av Alta-besøket.

– Vi har vært i badeland og i klatreparken, sier guttene.

– På torsdag regnet det mesteparten av dagen, så vi ble kjempevåte i klatreløypa, men Gud hvor gøy det var!

Trener Pigusov var positivt overrasket over sikkerhetsnivå på løypene i klatreparken.

– Her trengte man ikke å bekymre seg for knekte bein.

Angrepsvillige nordmenn

Fredag spilte guttene to innledende kamper. Den første mot Alta IF, og her vant de russiske guttene 3-0. Den andre kampen gikk mot Kaiskuru IL. Også her gikk russerne seirende ut, med 3-1 i målprotokollen.

– Jeg synes forholdet til barnefotball virker mer avslappet her Norge, sier trener Pigusov.

– Vi spiller mer målbevisst. Vi har alltid mål om å vinne og denne gangen er ikke et unntak. Uansett utfall i denne turneringen får vi en helt unik mulighet til å spille med andre land, og vi er veldig takknemlige for at vi fikk denne sjansen.

Fotballguttene beskriver norsk fotball-stil som mer aggressiv enn hva de er vant med. Nordmennene ligger lengre fram på banen og liker å angripe, mens russerne definerer sin egen stil som mer strategisk.

(Saken fortsetter under bildet)

FANS: En gruppe jenter fra Hammerfest fulgte kvartfinalen med stor interesse. Foto: TS Foto Design/Tanja Skoglund

Høyt jentenivå

Kaptein Viktor Skryabin konstaterer at fasilitetene var imponerende, og mener dette kan ha mye å si for utviklingen av fotballen for både jenter og gutter.

– Det er veldig fint at barna i Norge har så godt utviklede idrettsfasiliteter. De får helt andre muligheter enn det vi har i Russland. Ikke rart at det er så mange jentelag her. Av det vi har sett hittil, virker det som om Alta alene har flere fotball-jenter enn hele Murmansk-regionen til sammen.

Lørdag spilte «Olymp Drozd Khibiny» to kamper til, der de tapte begge ganger og ikke kom seg videre i semifinale.

Siste kampen i Altaturneringen ble mot BOIF (Bardufoss og Omegn IF). Gjestene fra øst hadde tiltrukket seg en aldri så liten tilhengerskare. Blant annet satt det en jentegjeng fra Hammerfest på første rad, som lærte seg noen ord på russisk for å kunne heie på «Olymp»-laget. Jentene fortalte at de ble kjent med de russiske guttene og syntes at de var flinke til å spille fotball.

STORTRIVDES: Tenåringene fra Apatity fikk en flott opplevelse under Altaturneringen. Foto: TS Foto Design/Tanja Skoglund