Altaelva, også kjent som en av Norges beste lakseelver, er en attraktiv destinasjon for mange fiskere. Det er bare å se på antallet fiskere som melder seg på den årlige laksekorttrekningen, som for øvrig hadde nærmere 4.000 påmeldte i år.

Men Alta laksefiskeri interessentselskap (ALI) deler også ut døgn i elva til blant annet kommunen og andre organisasjoner som søker om døgn for et spesielt formål.

Fikk døgn i elva

Marit Bjørgen tok sølvmedalje under tremila da NM på langrenn gikk av stabelen i Alta i April. I forbindelse med arrangementet ble det også delt ut skiferheller fra Alta skiferlag, samt to laksedøgn i Altaelva i juli. Men Bjørgen benyttet seg aldri av sjansen. Det bekrefter daglig leder i Alta Laksefiskeri Interessentskap, Tor-Erland Nilsen.

– Døgnet ble ikke benyttet og gikk dermed tilbake til ALI. I slike tilfeller har vi en reserveliste vi trekker fra. I Bjørgens hektiske hverdag kan det være flere årsaker til at hun ikke benyttet sjansen, sier Nilsen.

Får mange tilbud

Bjørgens manager, Guri Hetland, sier i en kommentar at Bjørgen får svært mange tilbud og må derfor takke nei til mange av de på grunn av et tett skjema.

Altaposten har ikke lyktes med å få Marit Bjørgen i tale.

Får mange kort tilbake

Et av vilkårene for å få utdelt døgn til en spesiell anledning, slik som en premie under NM, er at døgnet benyttes til det formålet det er tenkt, og må derfor tilbake til ALI dersom det ikke benyttes.

Men det er ikke bare Bjørgen som har takket nei. Vanskelige forhold i elva har ført til at flere enn normalt har levert kortene sine tilbake til ALI, sier Nilsen.

– Lokale fiskere kan velge å levere kortet og få det refundert, dersom det er minst ti dager før døgnet sitt. Er det færre en dette tilbakeføres pengene kun dersom vi får solgt dette på nytt. I slike tilfeller tar vi kontakt med de vi vet kan stille opp på kort varsel, forklarer ALI-sjefen.