Tiltalte møtte ikke i retten, men har i politiavhør erkjent straffeskyld for å ha ført motorvogn uten gyldig førerkort. Mannen forklarte seg med at han hadde kjøpt en ny bil som han var på tur til Kirkenes med, da han ble stoppet av politiet.

I en utskrift fra Vegvesenets systemer fremgår det at mannen aldri har hatt førerkort. Hvorfor mannen ikke hadde førerkort for bil, hadde han ingen forklaring på. Det hjelper også lite at mannen ved tre tidligere anledninger er domfelt for kjøring uten gyldig førerkort.

Uaktsomt

Retten mener det er bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at 30-åringen kjørte i 137 km/t i 80-sonen i talvikområdet 9. mai 2017. Hastighetsoverskridelsen mener retten var uaktsom.

– Når det gjelder kjøring uten gyldig førerkort er retten kommet til at tiltalte handlet med viten og vilje, heter det i dommen.

Normalt sett ville mannen fått en sperrefrist på 12 måneder for å ha kjørt uten førerkort, men på grunn av lang liggetid ville en sperrefrist være utløpt, da den regnes fra kjøretidspunktet.

– Sperrefrist ilegges derfor ikke, heter det.

Alta tingrett har kommet frem til at straffen settes til 18 dager betinget fengsel. Prøvetiden settes til to år.