Det er åtte år siden Google Street View-bilen var i alta. Nå er det ting som tyder på at det kommer oppdaterte bilder fra Nordlysbyen på den populære karttjenesten. Bilen ble observert ved Scandic Alta i dag, 7. august og Statens vegvesens kjøretøyopplysningstjeneste bekrefter at det er Google Norway AS som eier bilen – dersom kameraet på toppen og logoene ikke skulle være nok.

Pitstop?

På de offisielle sidene for Google Street View opplyser søkegiganten hvor de har vært, og hvor de er på vei. Alta er ikke på denne listen, men selskapet skriver følgende:

«På grunn av faktorer vi ikke rår over (f.eks. vær eller stengte veier), er det mulig at bilene våre ikke er i drift, eller at mindre endringer kan forekomme. Legg også merke til at i tilfeller der listen angir én enkelt by, kan dette bety at vi også dekker mindre byer og tettsteder innenfor kjøreavstand.»

Det nærmeste stedet på listen er Tromsø, som Google-bilen planlegger å besøke mellom mai 2018 og oktober 2018.

Altaposten har tatt kontakt med Googles pressetjeneste for nærmere informasjon om hva Street View-bilen gjør i Finnmark.

Syr sammen 360-bilder

Det er ikke første gang Google-bilen er i Alta. Sist gang var altså i 2010. Men hvordan blir bildene til?

Med sitt 360-kamera, som kan være montert på alt fra ryggsekker til biler, blir bildene tatt. Disse blir så satt sammen til pamnoramabilder.

360-KAMERA: Med et slikt kamera blir panoramabildene til. Foto: Tom Skoglund

– For å unngå mellomrom i 360-bildene, tar nabokameraene bilder som overlapper litt, og deretter «syr» vi bildene sammen til ett enkelt 360-graders bilde. Så bruker vi spesielle bildebehandlingsalgoritmer for å redusere «sømmene» og skape jevne overganger, skriver Google.

Har du lyst til å se på hvordan ditt eget nabolag så ut for åtte år siden? Ja, da er det bare å søke på Google maps. Nedenfor ser du fra Hesteskoen i Alta sentrum hvor det i dag er både leiligheter og butikker.

SEPTEMBER 2010: Det har skjedd litt av hvert siden Google-bilen sist besøkte Alta. Her fra Hesteskoen i Alta sentrum. Foto: Google maps