Fra september er det nemlig Vegard Uglebakken og hans Nord Ekspedisjon som skal drive idylliske Alten Lodge. Ekteparet Majala og Uglebakken har skrevet under en avtale som sikrer turistbedriften tilgang til et nytt og for dem viktig produkt i porteføljen:

– Dette er en stor mulighet for Nord Ekspedisjon. Vi tilbyr spennende aktiviteter, god mat og drikke – og nå får vi flotte rom i tillegg. Vi kan gi full pakke, der vi hele tiden har kontroll på kapasiteten. Slik det er i dag blir det flere ledd og mange mailer og telefoner, du må reservere kapasitet, gjøre justeringer flere ganger og legge ned mye arbeid i administrering. Vi vil fortsatt bruke andre overnattingssteder ved behov – ikke minst hotellene i sentrum, men det er godt å kunne tilby «full pakke» til turistene som kommer. Med dette anlegget som utgangspunkt har vi fantastiske muligheter, sier en godt fornøyd Uglebakken.

Kjøpte på helspretten

Det var ikke tilfeldigheter som gjorde at Alten Lodge-eierne og turistaktøren fant sammen. Rett etter at ekteparet Majala sikret seg det som da hette Vikingsilju, fikk Vegard besøk på kontoret:

– Gøran kom inn med et lurt smil, satte seg ned og sa «Jeg har kjøpt Vikingsilju». Jeg tenkte, dette kan vi gjøre noe utav. Så har vi snakket en del om et mulig samarbeid etter dette.

Majala forteller at selve kjøpet foregikk uten særlig betenkningstid:

– Det gikk på «helspretten» å kjøpe anlegget, og da så jeg at vi plutselig hadde noe som kunne utfylle det Vegard hadde startet opp med, sier Gøran.

Derfra til at ideen materialiserte seg i et samarbeid tok det under et halvt år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GOD DEAL FOR BEGGE: Mens ekteparet Gøran og Charlotte Majala er sikret faste inntekter, får Vegard Uglebakken en mulighet til å skru opp tempoet flere knepp i Nord Ekspedisjon. Foto: Tom Skoglund

Vil lykkes

Når avtalen trer i kraft i september trekker Gøran og Charlotte seg helt og fullt ut, og blir stående som eiere av anlegget, med Nord Ekspedisjon som leietakere og drivere av tilbudet.

– Det blir egentlig som en mer eller mindre vanlig leieavtale, der begge parter har en interesse i at satsingen lykkes, forteller Gøran.

Avtalen har en varighet på 14 måneder med opsjon for videre leie. Ekteparet Majala tjener seg ikke rik med det første:

– Avtalen sikrer oss nok inntekter til at vi kan betjene våre forpliktelser, ikke mer enn det. Om vi ser at det går trått for Nord Ekspedisjon, så tilbyr vi å forlenge med en pris som er levelig for dem. Går det rett til værs må vi forhandle, sier Majala lattermildt.

Må doble

Målet for Nord Ekspedisjon er å gå break even i løpet av disse 14 månedene. Uglebakken forteller at selskapet må restruktureres, og at kostnadene utvilsomt vil øke utover leieutgiftene:

– Nord Ekspedisjon vil ha en dedikert person som jobber opp mot tilbudet på Alten Lodge. Skal vi få dette til må vi mer enn doble omsetningen fra 2018 til 2019. I år vil vi omsette for et sted mellom to og tre millioner, i 2019 må vi ligge mellom seks og åtte.

– Og det får dere til?

– Vi får se! Både Østlandet, Skandinavia og verden er i alle fall klare for Alta. Vi som driver i turistbransjen ser vridningen mot Alta. Tromsø har tatt en viktig posisjon for flere år siden, men flere og flere har fått opp øynene for det varierte og gode tilbudet vi har her, ikke minst vinterstid. Betalingsvilligheten for vinterturisme ute i den store verden er helt rå, vi skjønner ikke hvor stort dette er. Henriette (Bismo Eilertsen, red. anm), Glød og andre aktører har gjort en god jobb i mange år, nå må flere bygge videre på dette, sier Uglebakken.

Charlotte Majala skyter inn:

– Skal Alta klare dette må aktørene i bransjen bli enda flinkere til å bruke hverandres tilbud, og bygge hverandre sterke.

Kort reisetid fra sør

En av grunnene til at Uglebakken turte å ta steget og inngå en lengre kontrakt var at han hadde etablert kontakt med en gruppe brasilianere, som vil leie lodgen og ei hytte i til sammen 25 netter kommende vintersesong.

– Oppå dette vet vi at tidligere Vikingsilju er et navn i det ekstremt viktige lokalmarkedet. Det har vært gjort en jobb over seks år på å gjøre anlegget kjent lokalt, mye av jobben jeg og mine folk må gjøre er å finne nye markeder der ute.

Men flere kunder må til. En av jobbene blir å fortsette arbeidet med å prente inn for bedriftseiere og beslutningstakere på Østlandet hvor nært Alta faktisk er:

– Et styremøte eller en teambuildingtur til Alta ligger ikke mer enn to timer flyvning unna Gardermoen. Flere og flere blir klare over dette, sier Uglebakken.

Leier ut

– Når Nord Ekspedisjon nå tar drifta, blokkeres det for at andre turistbedrifter kan leie seg inn på Alten Lodge?

– På ingen måte. Vi leier selvfølgelig ut til alle som måtte ønske. Målet er at anlegget skal ha så mange overnattinger som mulig. Kapasiteten er stor her. Nord Ekspedisjon vil som nevnt også benytte andre overnattingstilbud til våre kunder, sier Uglebakken.

– For oss handler det om nettopriser på døgnrate. Får andre aktører en større ut-pris til kunde og kan tjene penger på tilbudet er det kjempebra for dem.