Fra Edinburgh i Skottland til Alta for å konkurrere. Naomi Freireich og Zara Mair deltar for aller første gang i Offroad Finnmark.

Mandag kveld startet Offroad Finnmark 700 for kvinner-, mix-, og turklassen for herrer. Ved starten var det solsteik og 28 varmegrader.

Pakket om

Naomi og Zara er forberedt og er bevisst på at det vil bli veldig viktig å drikke masse vann.

– Vi var ikke forberedt på at det kom til å være så varmt, men vi er vant til det, sier Naomi.

TAKLER VARMEN: Naomi Freireich (t.v) og Zara Mair sier de er vant til varme. Utfordringen blir å drikke nok, sier de to. Foto: Astrid Krogh

Rett før start gjorde de noen endringer.

– Vi har tatt ut alt av varme vinterklær og sommerklær er pakket ned. Og det har nettopp gått opp for oss at vi må frakte masse vann med oss. Og det er ganske mye å ha med i sekken, sier Zara. Hun mener det vil bli tøft med så tung sekk over så lang tid.

Samtidig gjør de det klart at de er erfarne langdistanseryttere og har erfaring med både drikke og spiseplaner.

– Vi er vant til å tvinge oss selv til å spise. Vi må være disiplinert og spise på de tidspunktene vi har bestemt at vi skal spise.

– I år blir det et damelag

Konkurransen blant kvinnene er hardere i år enn noen gang, forteller daglig leder for Offroad Finnmark Rune Berg. Han tror derfor at sjansen er stor for at tidenes første rene kvinnelag vinner den 700 kilometer lange distansen.

Kvinner har selvsagt vunnet før, men da i mix-lag.

– Aldri før har det vært så mange damelag og så gode damelag. Vi er rimelig sikker på at vinneren blir et damelag, spørsmålet er bare hvem.

Han forteller blant annet at Nina Gässler, som sykler sammen med Linda Treseng på Team Ishavskraft, sykler fra Geilo til Malaga på ferie. Og Zara og Naomi har deltatt på flere 24-timers løp og gjort det godt. Også det lokale laget med Ruth Cecilie Jakobsen fra Alta og Linda Isaksen fra Hammerfest er sterke kort.

– Vi kan ikke garantere, men vi er ganske sikker. Det blir veldig spennende å se, sier Berg.

– Målet er alltid å vinne

Alle de tre lagene var i alle fall krystallklare fra scenen da de ble presentert for publikum. Målet er å vinne. Det sier også Zara og Naomi.

– Det er alltid målet å vinne. Selvsagt så blir det en opplevelse også, men vi ønsker å vinne.

Ifølge oppsatt plan kommer vinnerne i mål torsdag formiddag.