Med bakgrunn i årstallene for varehandelen i den nordligste delen av landet, omtalt i Altaposten mandag, påpekte både regiondirektør Målfrid Baik i NHO Arktis og daglig leder Kjetil Kristensen i Alta næringsforening at digitalisering blir en nøkkel for å lykkes. Målet må være å ta grep om netthandelen, mener de.

Samtidig peker Baik på at en stor utfordring i framtiden blir å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

– Bedriftene i nord peker på dette allerede nå. Den største bøygen er ikke markedet, det er å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Flere bedrifter må sette planer om vekst og utvidelse på vent, mens de jobber for å få tak i folkene de trenger. Kampen om de gode hodene er skarp allerede i dag, og denne er jeg redd blir enda sterkere i framtiden, sier hun til Altaposten.

Verdifull arbeidskraft

For i nord ligger det ikke an til noen befolkningsøkning, samtidig som snittalderen øker. Statistisk sentralbyrå tror Finnmark vil ha 77.700 innbyggere i 2040, mot dagens 76.167, samtidig som den forventede levealder stadig kryper oppover.

– Med dette som bakteppe har jeg vært spesielt opptatt av å fokusere enda sterkere på de største verdiene vi har i nord, menneskene som bor her. Og her er jeg veldig bekymret spesielt i forhold til frafallsproblematikken. Vi trenger flere inn i næringslivet for å realisere de store verdiene i framtida. Men klarer vi ikke å utdanne ungdommen vår, da sliter vi, sier Baik.