Samtidig kom åtte andre foreldrepar hjem til Norge med døtre født samme år i Kina. Siden har alle de ni foreldreparene og barna møttes årlig. I april 2007 var Geir og Anne Lise vertskap, og Altaposten ble den gangen med på det spennende møtet. Tittelen på artikkelen ble  «Du lille kineser for en opplevelse».

Alle samlet

Første helga i juni møttes den samme gjengen igjen. Denne gangen i Sandefjord og nå var også alle jentene med.

– Vi jentene som var så heldig å få en trygg og god oppvekst i Norge, holder god kontakt med hverandre via sosiale medier. Kina-bakgrunnen er egentlig ikke et spesielt viktig samtaleemne. I år passet det slik at alle jentene ble med på årets treff,  sier Julia Jonas Andersen, som er født i den kinesiske byen Hefei.

Drar gjerne tilbake

Geir og Anne Lise valgte i 2004 å adoptere ei jente gjennom organisasjonen «Verdens barn».

– Vi var to uker i Kina. Det gikk tre dager før vi fikk Julia. Etterpå måtte vi gjennom et halvannen uke langt opphold hvor kulturelle innslag, den kinesiske muren inkludert, stolt ble vist fram. Kinesere er et stolt folkeslag, og ideen var nok at vi skulle få litt kjennskap og ha litt i bunnen når Julia ble større –  og vi kunne fortelle henne om landet hun ble født i, sier Anne Lise.

Selv drar Julia gjerne tilbake til Kina.

– Det er ikke noe jeg har tenkt særlig på til nå. Men det er nok noe jeg kunne tenkt meg å gjøre i mer voksen alder, påpeker hun.

God og trygg oppvekst

Da Julia er adoptert bort til Norge, tviholdt myndighetene på den mye omtalte ettbarnspolitikken for å begrense folketallet. Tradisjonelt sett ble guttebarn, som kunne bære familienavnet videre, sett på som mer verdifulle enn jenter i mange familier.

Men at Julie er opptatt av at gutter og jenter skal ha like muligheter, stammer ikke fra situasjonen rundt gutte- og jentebarn i Kina.

–  Nei, det har snarere med fotballen å gjøre. Jeg synes det er rart at det ikke satses like mye på jenter som på guttene i norsk fotball. Sånn sett fortalte også NRK-serien «Heimebane» en viktig historie, sier 15-åringen, som selv er et stort fotballtalent med en presis og giftig venstrefot.

– Julie ble konfirmert nå i mai og hun holdt en flott tale hvor hun vektla at hun har en fin familie rundt seg og at det er mange som heier på henne, forteller mamma Anne Lise.

– Som jente fra Kina er det klart jeg har vært heldig som fikk vokse opp i Norge. Kina virker ganske fjernt for meg, så jeg har egentlig ikke tenkt så mye på å dra tilbake. Men jeg har hørt andre som har gjort det og det hadde jo vært spennende å gjøre det samme når jeg blir eldre da, påpeker hun.