Det viser i hvert fall  referatet fra årets utgave av det årlige dialogmøtet mellom Alta kommune, landbruket og reinbeitedistriktene rundt Altafjorden. Sistnevnte stilte med fire sentrale aktører fra like mange reinbeitedistrikt. Johan Eira (distrikt 41) skrøt av Alta kommune som avholdt årlig dialogmøte, samt den «meget gode dialogen med Alta kommune når det skal opprettes nye scooterløyper og så videre.»

Hundekjørere må med

Det Johan Eira savnet på dialogmøtet, var folk fra hundekjørermiljøet. Han sa de er en utfordring for reindrifta, som derfor ønsker seg bedre dialog. Eira sa at Finnmarksløpet og hundetreningen betød mye halm som lå igjen i fjellet, i opptil 4-5 år før den ble borte. Det kunne i verste fall medføre spredning av uønskede arter, minnet han om.

Alta kommune ved Monica Nielsen, Oddvar Konst, Veslemøy Grindvik, Gjermund Abrahamsen Wik, Renate M. Olsen og Tor Håvard Sund, lovet å invitere hundekjørermiljøet med på neste års dialogmøte.

Bondeskryt til reindrifta

Fra reinbeitedistrikt 23d kunne også Nils Henrik Sara melde om god dialog med Alta kommune og nasjonalparkstyret på Seiland. Han sa det var lite problemer med ferdsel og friluftsliv, med unntak av jakt. Men også her pågikk det avklaring med Fefo om hvor man i visse områder kan og ikke jakte med hund, sa han.

Også distrikt 26 ved Hans Ole Eira vektla den gode dialogen. Han var også enig med Arne Johanson fra Alta småbrukarlag som – etter å ha berømmet den gode dialogen med reindrifta –  sa seg skuffet over at fylkesmannen ikke tok større ansvar for gjerdebygging i Mathisdalen. De hadde ikke engang tatt initiativ til et møte, slik Alta kommune oppfordret dem om.

Forbigående utfordring

Da foreslo Oddvar Konst å løfte gjerdesaken i Mathisdalen, nemlig ved å få landbruksdirektoratet til å se på saken. Det lovet kommunen å gjøre.

Hans Ole sa det også var utfordringer med rovdyrproblematikk og Statnetts virksomhet, det siste heldigvis forbigående. Dialogen med Statens vegvesen (bygging av veier og bruer) var også god, sa Eira, som flytter utsalgssted fra Isnestoften til Eidsnes. Ellers, framgår det av referatet, var det lite konflikt med rein og dyrket mark, «med unntak av noen få blomsterspisende rein i Talvik tettsted.»

Sykkelfolk og porter

Fra Alta Sau og Geit sa Knut Simensen at rovdyrproblematikken hadde ført til at beitenæringa måtte flytte ut til øyene, noe som tross godt beite ga økte kostnader i en ellers økonomisk krevende næring. Også økningen i friluftsliv, særlig sykkelsport, skapte nye utfordringer i form av økt ferdsel over dyrket mark og beiteland, porter som ble stående åpne og så videre.

– Det meste er sagt

Til sist var det Inga Risten Hætta fra reinbeitedistrikt 23b som måtte hoppe etter Wirkola. «Skryt til Alta kommune som avholder dialogmøtet,» ble hun referert på. «Det meste var sagt og Hætta hadde ingen innspill ut over det.»

– Vi må lære og forstå av hverandre for å gjøre oss alle bedre, sa møteleder Monica Nilsen.

Vi tar med at også Statnett, SNO og Fylkesmannen i Troms var med på møtet.