– Vi har gitt jernet i sommer og strikkemaskinen har gått varm, skratter daglig leder for Graveniid, Anja Guttorm Graven.

Festivalen er over for i år, og i likhet med tidligere år har det å delta på festivalen både som selger og musikknyter vært en uforglemmelig opplevelse for Graven og samboeren Johan.

Tradisjon

Graven synes at Riddu har en viktig plass i samfunnet, spesielt med tanke på å styrke samisk identitet.

– Festivalen betyr veldig mye for meg. Jeg er utrolig stolt over det de har fått til. Her møter man koftekledde fra hele Sápmi, og det er utrolig flott, stråler hun og fortsetter:

– Det er sommerens happening. Både for meg personlig og for Graveniid.

Oppdager nye ting

Med 20 navn som Mari Boine og Biru Baby til canadieren Dj Shub til Baker Boy fra Australia, kan man trygt si at festivalen bidrar til at flere oppdager nye urfolksartister. For Graven er festivalen en skatteliste.

– Jeg har hatt flere gode konsertopplevelser på Riddu. I år var det helt klart Baker Boy som blander hiphop med bakgrunnen sin som aboriginer. Det var helt sykt bra.

Med butikken på slep

For Graven er det ikke Riddu uten at nye varer fra Graveniid er med.

– Folk forventer nesten at vi er der. Samtidig er det en veldig flott mulighet for oss å se hva som funker i markedet og vise frem nye design Vi har på mange måter blitt en del av Sápmi. Det er både veldig givende og spennende. Samtidig har det blitt en plass for oss å treffe nye mennesker og møte gamle kjente, sier hun.

– Hva har det gått mest av?

– Luer og buffs er definitivt mest populært. Det har gått noen cardigans og ullbukser også. Vi vet hvor vi bor, ler hun.

Graveniid AS

Graveniid AS Foto: Proff.no