– Folk som leker og har det gøy, er den beste inspirasjonen for oss på Park- og idrett, sier Per Erik Bjørnstad, leder for avdelingen i Alta kommune.

Folkehelse

Arbeidsordren er mer folkehelse og mer bolyst, der målet er å tyne mest mulig fysisk aktivitet og trivsel ut av hver kommunale skattekrone.

– Ved å gjøre mest mulig selv, sparer vi store summer på konsulenter og entreprenører, sier han.

Park- og idrett er blant kommunens minste avdelinger, men kanskje den mest utad synlige. Spesielt når sommerhjelperne er i sving, 45 til sammen, som steller kirkegårder fra Sopnes til Komagfjord, rundkjøringer, blomsterbed og sist, men ikke minst; parkanlegg. Den livsglade sminken på Altas ansikt utad.

Liten sum og mye trivsel

– Ingen flytter til Alta for rent vann og kloakk. Potensielle altaværinger velger oss for det som hever oss. Det lille ekstra som løfter Alta fra mengden av mulige steder å flytte til, sier Bjørnstad, som rutter med 5 av de 2.000 millionene kommunen bruker årlig. En kvart prosent. Det er liten sum for mye trivsel, mener avdelingen, som under idémyldringen i forkant av nye prosjekter har med seg Anita Veiseth fra Verte Landskap & Arkitektur.

– Stor honnør til Anita som tegner skisser av det vi klekker ut, sier Bjørnstad.

Fjorårets store sommersläger i regi av «P&I», Gakorivann Badeanlegg, sier Bjørnstad var et perfekt eksempel på prosessen; fra å klekke ut løsninger og ordne medfinansiering, til å ha gode dugnadshender med på lag (Hjemmeluft Bygdelag).

Selvfølgelig er det meningen at fok i alle aldre skal bruke anleggene. Foto: Arne Hauge

– Målet er at minst like mye penger som kommunen gir, skal vi hente fra andre. Altafolket med i prosessen gir lokal forankring og følelse av stolthet og ansvar, sier lederen.

Da 3 ble 4

Det er nokså vanlig i landet at private med dype lommer gir parkanlegg i gave til folket, og her i Alta ga Amfi 300.000 til Chillyou-parken ved Nordlysbadet. Amfi ønsket å bidra til å løfte Alta sentrum, og tidvis har Bjørnstad i tillegg spillemidler å ta av.

DIT VILLE ALLE BARNA: Komsa SFO var til stede den dagen vi snakket med parksjefen sjøl. -Ungene hylte av glede da vi lovet dem tur til Chillyou i finværet, sa lærerne. Pst: mot et depositum på 200 kroner, kan du og din venn låne «raketter» og pingpongball inne på Nordlysbadet. Foto: Arne hauge

Per Erik startet ved avdelingen i 2007, men noe håp om en real ansiktsløfting for Alta kom først i 2011, da politikerne klubbet første fireårsplan for offentlige uterom. I 2014 la Bjørnstad fram ny plan, vyene var så mange og store at det endte med økt bevilgning og ansettelse av et fjerde hjul på vogna, og i januar i år, under framlegging av planen for 2019-2022, var hovedutvalgets begeistring så stor at de ba avdelingens powerpointpresentasjon framvist for kommunestyret. Som etterpå ga framlegget skikkelig applaus.

Alta Vil så det holder

– I forhold til størrelsen på avdelingen, har vi svært store forpliktelser i kommuneplanens samfunnsdel, kalt Alta Vil. Vi skal levere en betydelig andel av kommunens bidrag som tilrettelegger av store arrangementer, tiltak som gir bolyst og fremmer folkehelse, sier ildsjelen, som viser oss ei ønskeliste så lang den kunne gjort julenissen rådløs.

Uten å ha spurt om ingeniør Anna Utkilen og fagarbeiderne Ivar Erdal og Arnt Isaksen er enige med kommunens interne måling, så nevner vi at park- og idrett er blant avdelingene med minst sykefravær og størst trivsel.

– Det gir så stor glede å arbeide sammen om noe man etterpå kan gå til, og se mennesker trives og ha det gøy, sier Bjørnstad.

RYDDIG: Per Erik Bjørnstad passer på at anlegget holdes ryddig. Foto: Arne hauge
Store beløp spares på å gjøre arbeidet selv. Her ser vi Per Erik Bjørnstad ved Chillyou Aktivitetspark på Alta sentrum. Foto: Arne hauge