– Vi er ikke så mange med denne graden. Det blir stadig flere, men det er i dag veldig få. Man kommer gjerne i en godt voksen alder før man havner på en slik grad, smiler Edvardsen som sist lørdag under en samling i Klepp ble eksaminert.

Ble nesten utsatt

For at en slik eksaminering Edvardsen nylig var gjennom, må en av dommerne i graderingspanelet inneha en viss grad. I Europa er det kun to i Europa som kan tildele 5. dan. Og for en liten stund stod eksamen i fare for å bli utsatt.

– Rett før jeg skulle opp, fikk jeg beskjed om at han som skulle vurdere meg lå syk og hadde fått reiseforbud. Da ble det en del armer og bein for å få tak i nummer to. Han var heldigvis i Norge, så da var det bare å få han fløyet over, skratter han.

Hva skal til får å komme dit du er i dag?

– I forkant av vurderingen må jeg jobbe internasjonalt for å fremme sporten i Europa. Det er én av kravene, som har gjort at jeg har dommer i blant annet EM, samt jobbet under flere stevner for å vise både meg og sporten frem. Og ikke minst være et forbilde og et godt forbilde for andre.

Om verifisering skriver Norges Kampsportforbund:

  • Gradering/sertifikat til 1. DAN har 16 års aldersgrense og krav om trening i minst 5 år.

  • Gradering til 2. DAN har 18 års aldersgrense.

  • Minstetid mellom graderinger skal være antall år tilsvarende den DAN-grad som det søkes sertifikat for (eks. 3 år til 3. DAN, 4 år til 4.DAN, 5 år til 5. DAN, osv.)

Fremtiden for klubben

Men det er ikke seg selv Edvartsen vil snakke mest om. Han ønsker heller å vise frem de to andre kandidatene fra Alta karateklubb.

– Jeg hadde med to kandidater som begge er utmerkede utøvere: Kim-Erik Klemet og Øysten Johannessen som gikk opp til første sorte belte. Øystein har lenge vært primus motor og gjort en god innsats for klubben. Det var godt å få han justert opp til sort belte.

– De gjorde en kjempejobb. Totalt var det 15 stykker som var oppe til eksamen, og ni besto. Kjempeglad for at mine kandidater besto. Det er egentlig mye viktigere enn min gradering, sier han.

KLUBBEN: Alle fra Alta karateklubb som deltok på leiren. Fra venstre: Tommy Edvardsen, Marianne Edvardsen, Øysten Johannessen, Kim Erik Klemets, Thomas Thomassen, Christian Li Sivertsen. Foran fra venstre: Sina Angelica Skum og Thea Madeleine Skum. Foto: Alta karateklubb

Ekstra spesielt ble det for Kim-Erik.

– Han begynte hos oss i 8-9 års alderen og er den første junioren vi har som har gått opp til sort belte i en alder av 17 år. Det er ganske ungt og de fleste er rundt 20 før de får sitt sorte belte, sier Edvartsen stolt.

– Vi vurderer nå om han skal bli med til EM og VM. Han har litt for lite erfaring, men samtidig er han så god at det er vanskelig å la være.

– Hva blir det neste for deg nå?

– Jeg sitter som president i KWF Norge (Kyokushin World Federation) og er med i oppbygningen av denne. Men hovedfokuset mitt er å bygge opp klubben og skape gode utøvere fremover, avslutter han med.