Det er ikke et mål at store horder av turister skal besøke øya og nasjonalparken, men Seiland/Sievju nasjonalparkstyre ønsker at fjordens spesielle historie blir løftet fram. Den nye flytebrygga har mange ventet på og vil gjøre det langt enklere å legge til med båt og ta seg tur på den frodige øya.

– Det er egentlig med skrekkblandet fryd vi åpner mer opp. Vi er redde for slitasje og forsøpling, men vi trenger folk som bryr seg om Seiland og som tenker at dette er et unikt sted. For å komme dit må flere besøke stedet og få en tilknytning, sier nasjonalparkforvalter Ingunn Ims Vistnes.

GRØNT: Store Bekkarfjord og Seiland er uten tvil vakker og ikke minst frodig. Foto: Ingunn Ims Vistnes

Spesiell historie

Store Bekkarfjord har en spesiell historie som forvalteren og styret ønsker at flere skal kjenne til. Hun forteller om en tid da stedet var en viktig slåttemark. Folk rodde over fjorden, hovedsaklig fra Lerretsfjord, og slo de bratte liene med ljå, pakket gresset inn i notsekker, trillet det utfor lia og rodde det hjem i små båter. Hjemme ble gresset tørket på hesjer. Utmarksslåtta tok slutt rundt 1960.

– Stedet er kjent for sitt gode og næringsrike gress. Store Bekkarfjord er delt inn i 100 teiger. Hver familie hadde egen teig fra fjæra og høyt oppe i lia.

VAKKERT: Kunstverket av Hege Annestad Nilsen forteller om utmarksslåtta og sjøsamisk kultur. Foto: Ingunn Ims Vistnes

Ims Vistnes håper også at jo flere som kjenner til historien til stedet, jo mer stolthet kommer det ut av det.

– Jeg snakker fortsatt med folk som nærmest skjemmes av å komme fra det området. Men jeg mener at de som kommer fra det området er de barskeste, man skal være stolt av det. Folk måtte være utrolig tøffe for å overleve. Det er det vi i nasjonalparkstyret vil få fram, den sterke historien som folk må være stolte av.

NYE SITTEPLASSER: Bålplassen på elvesletta er ryddet og har fått nye benker. Foto: Ingunn Ims Vistnes

Økende interesse

Og det er økende interesse for å besøke Store Bekkarfjord. Blant annet arrangeres det turer dit, i regi av Altaturer og Lise Ottem.

Nå er også Nord Ekspedisjon kommet på banen og skysser folk med RIB. Et tiltak Ims Vistnes synes er veldig positivt.

– Vi får en økning i bruk når vi legger til rette, men vi tenker at området tåler det. Det er også bra at lokale firmaer tar i bruk områdene fordi vi ønsker lokal verdiskapning. Det er også relativt små grupper, cirka ti i slengen, så det er bra.

– Det er stas at folk ønsker å besøke Seiland Nasjonalpark og Store Bekkarfjord, sier hun, og legger samtidig til at det er et kalvingsområde for reindrifta og at brygga derfor er åpen etter midten av juni hvert år.

LEGGER TIL KAI: Altafirmaet Nord Ekspedisjon har lagt til kai i Store Bekkarfjord. Foto: Ingunn Ims Vistnes
HISTORIE: På benkene er det inngravert dikt av Nils-Aslak Valkeapää på samisk, norsk og engelsk. Diktene er gjengitt med tillatelse fra stiftelsen Lásságámmi og forlaget DAT Foto: Ingunn Ims Vistnes