Det sier Pia Høst i Forbrukerrådet til Altaposten.

– Ja, det er kjedelig, men det er faktisk slik at dersom flyet fra Alta rammes av streik, og du skal videre med et fly fra Gardermoen, som går som planlagt, ja da får du ikke tilbake pengene dine for den turen. Med mindre det er samme selskap. Da er det helt uproblematisk, sier Høst i Forbrukerrådet.

Det nytter heller ikke å komme gråtende til forsikringsselskapene.

– Streik er en lovlig konflikt og reiseforsikringen dekker derfor ikke tap som følge av det, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg, til Altaposten.

Møt opp

Pia Høst råder alle passasjerer som rammes av streik til å møte opp til avtalt tid.

– Det er vårt råd. Uansett hva du måtte tro eller høre fra andre. Møter du ikke opp og flyet ditt går, så mister du dine rettigheter, sier Høst, som bekrefter at det er en jungel å ta seg frem i når det kommer til hva man har krav på og ikke.

– Ja, det er det og derfor har vi utarbeidet en kalkulator for flyrettigheter som er fin å gå inn på, sier hun.

Det er ikke mindre enn to luftfartsoppgjør på gang i Norge. Tirsdag starter meklingen mellom Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO Luftfart, hvor stridens kjerne ligger på flyteknikernes krav om bedre arbeidsvilkår med tanke på helse- og nattarbeid. Torsdag starter mekling mellom YS Spekter og Lo Stat på arbeidstakersiden, og Spekter på arbeidsgiversiden. Her er det pensjonspørsmålet som har utløst konflikt.

Det kan bli streik allerede onsdag og i Alta tas så mange som 22 ansatte i så fall ut. 19 fra NFO tas ut ved lufthavna, mens YS spekter og dens underorganisasjon har tre på lista ved Alta lufthavn som vil bli tatt ut av drift. Det betyr ifølge fagforeningsleder i NFO i Alta, Bård Trulsen, at all flytrafikk, unntatt det som går på liv og helse lammes.

– Vi håper ikke det blir streik. Det er skikkelig trasig når det rammer tredjepart. Men samtidig er vi nødt å gjøre noe, sier Trulsen til Altaposten.

Kan få igjen pengene

Pia Høst sier at som passasjer har du tre mulige krav når flyet ditt er helt innstilt:

– Du kan be om å få igjen pengene, eller hvis du likevel vil reise kan du be om at selskapet finner en ny rute så raskt som mulig, eller du kan be om å få reise en annen dag.

Er flyet forsinket er det også mange rettigheter som utløses.

– Her er det mange alternativer avhengig av hvor langt du skal reise og hvor lang forsinkelsen er på. Så her anbefaler jeg folk å bruke vår kalkulator, sier Høst.