Til høsten starter anbudsprosessen rundt bygginga av kraftlinja fra Skillemoen i Alta til Skaidi, etter at det i mars ble klart at linja skulle bygges videre med 89 kilometer. På Skillemoen utenfor Alta er grunnarbeidene fullført og byggingen av transformatorstasjonen er i gang.

Prekvalifisering av entreprenører pågår nå, med plan om å sende ut forespørsel til høsten.

Det er store, internasjonale aktører som vil være på banen også på den foreløpig siste strekningen mot Skaidi.

Ferdig om 4 år

– Vi går ut med anskaffelsen til høsten, og så regner vi med å starte høsten 2019. Det er beregnet tre års byggetid av kraftlinja til Skaidi, forteller prosjektleder Jacob Grønn i Statnett.

Linja til Skaidi skal være ferdig i 2022.

På Skaidi der den nye trafostasjonen er under bygging, er det imidlertid full aktivitet.

– Alt går etter planen og trafostasjonen skal stå ferdig sommeren 2019, sier Jacob Grønn.

Samme som sist

Det er planlagt leverandørbefaring i oktober, og da vil Statnett arrangere en koblingsdag/kveld mellom disse og lokale entreprenører som maskinførere og graverer, med mer.

INVITERER LOKALE: Prosjektleder Jacob Grønn og kommunikasjonssjef Berit Erdal er glade for at det også gis mulighet for lokale entreprenører i prosjektet. (Arkivfoto) Foto: Magne Kveseth

Da kontraktene for Balsfjord - Skillemoen skulle inngås i 2016, inviterte man lokale entreprenører til en konferanse der de fikk møte de store entreprenørene som får kontrakten. Det samme gjør Statnett denne gangen.

– Vi ser at dette har vært med på å bidra til at en god del lokale firmaer får være med. Dette gir gode lokale ringvirkninger, sier Jacob Grønn.

– Det synes jeg er utrolig bra! Det er også viktig med lokal kjennskap sånn som vi bygger, sier han.

Redusert aktivitet

For tiden er bygginga av linja fra Balsfjord til Skillemoen inne i en periode med anleggsrestriksjoner rundt reinflytting og kalving, så det er redusert aktivitet nært Alta.

Likevel er fremdriften i henhold til planen.

– Aktiviteten varierer fra fundamentering til reising av master og linestrekk på deler av traseen, forteller kommunikasjonssjef Berit Erdal.

Ledningen fra Skillemoen til Skaidi vil bli bygd for 420 kV, men driftet på 132 kV inntil behovet øker.

Det totale prosjektet Balsfjord – Skaidi er kostnadsberegnet til 4 - 4,5 milliarder kroner.