–  Når det er storm på havet da slår man bakk i maskinen og ligger på været. Det burde regjeringen også gjøre og ikke tvinge gjennom en sammenslåing. Monopolpenger og tvang er dårlig sort for Finnmark.

Det  sa  SVs Johnny Ingebrigtsen i debatten i fylkestinget torsdag formiddag. Han mener pengene som regjeringen sier skal brukes i reformen, 23.5 milliarder, er monopolpenger.

– En skipper slakker opp når han kommer i storm. Og det burde regjeringen gjøre.

Frps Ronny Berg mente Ingebrigtsen ikke bare burde se ut over landet, men også ta en titt på sakspapirene hvor det går fram at Finnmark skal få en rekke nye tiltak.

Oppsiktsvekkende

Høyres Kristen Albert Ellingsen slo fast at 23.5 milliarder kroner skal desentraliseres.

– Det er oppsiktsvekkende at en ledende politikere som Johnny Ingebrigtsen mener at en prosent av landets befolkning skal stanse og bestemme en hel reform for hele landet .

KAN IKKE STOPPE: Kristen Albert Ellingsen (H) mener det er for sent å snu. Foto: Magne Kveseth

Tommy Berg fra SV mente det ikke lenger finnes argumenter for sammenslåing.

– Å tvinge noen på denne måten er som hvis jeg nekter ungene mine å kjøpe godter bare for at jeg har bestemt det,  men ikke riktig vet hvorfor, sa Berg.

Sier nei i solidaritet

Ronny Wilhelmsen (Ap) la vekt på at Sametinget har sagt klart i fra.

– Sametinget sa nei til sammenslåing og bakgrunnen for det er at det nasjonale organet for et helt folk, Sametinget, sa nei i solidaritet med finnmarkinger.

Anne Toril Eriksen Balto, Kurt Vikan og Klemet Klemetsen fra Senterpartiet Foto: Magne Kveseth

Anne Toril Eriksen Balto, Kurt Vikan og Klemet Klemetsen fra Senterpartiet vil ikke være med på å oppnevne medlemmer til ei fellesnemnd.

– Vi har folket i ryggen og vi kan ikke finne oss i at Stortinget gang på gang overkjører oss. Hvordan kan vi få regjeringen til å forstå at dette er noe vi ikke vil. Vi kan stoppe denne prosessen, sa Anne Toril Eriksen Balto