Avslag på tre byggemeldinger og vedtak om øyeblikkelig byggestans for Nuortamielli barnehage tilbake i 2009 og 2013 er kjent ugyldige og er blitt omgjort. Det skjer etter Fylkesmannens behandling av klage fra barnehagen, representert ved advokatfirma Thommessen.

Fylkesmannen begrunner ugyldigheten i avslaget av byggemeldingene med forvaltningslovens § 41, mens pålegget om øyeblikkelig stans gjøres om i medhold av forvaltningslovens § 41 første ledd bokstav c.

Sammendrag

Fylkesmannen betegner saken som spesiell:

«Kommunen har unnlatt å besvare henvendelser fra både Thommessen og Fylkesmannen, herunder klagene fra Thommessen. Dette medfører at det må legges stor vekt på Thommessens fremstilling når det gjelder hva som er faktum i saken.», skriver stabsleder Toril Feldt hos Fylkesmannen i vedtaket, som ikke akkurat gir kommunen noe godt skussmål i sin behandling av denne klagesaken.

Barnehagen leverte i 2009 inn tre ulike byggemeldinger. Disse ble avslått i 2013 fordi kommunen mente tiltakene var søknadspliktige. Så gjorde kommunen om sitt vedtak og viste til feil lovanvendelse, men de behandlet så saken på nytt og avslo meldingene en gang til. Deretter gikk det flere år før advokatfirmaet via Fylkesmannen fikk alle sakens dokumenter.

I redegjørelsen om saken skriver Fylkesmannen at alle klager er innsendt i rett tid.

Kautokeino kommune har behandlet de tre byggemeldingene som om det var ett tiltak og har summert alle kvadratmetrene, som dermed blir mer enn de 50 kvadratmeterne man på den tida kunne bygge etter å ha sendt byggemelding. Fylkesmannen slår fast at kommunen ikke har svart på meldingene innen treukers-fristen.

Habilitetstvist

«I denne saken fremgår det at alle de tre byggemeldte tiltakene er under 50 m2 og følgelig er å anse som mindre tiltak på bebygd eiendom», skriver stabslederen i vedtaket fra Fylkesmannen, der det klart fremgår at kommunen ikke krevde byggesøknad innen treukers-fristen.

«Vedtaket fra september 2013 der kommunen opplyser om at det er søknadsplikt, kom altså nokså nøyaktig fire år etter at siste melding ble mottatt av kommunen.», heter det i vedtaket fra Fylkesmannen.

Der det også blir gått god for at saksbehandleren i kommunen åpenbart var inhabil i behandlingen av byggesakene for Nuortamielli barnehage. Advokatfirma Thommessen har ment at saksbehandleren «selv vil ha en økonomisk og praktisk interesse i hvilke byggetiltak som tillates og oppføres på eiendommen, samt hvilken bruk som finner sted på den.»  Til dette bemerker Fylkesmannen følgende:

«Etter det Fylkesmannen kan se, har verken saksbehandler selv eller hans overordnede kommentert anførslene fra Thommessen vedrørende habilitet.» Fylkesmannen har heller ikke fått svar på spørsmål om habilitet og konkluderer slik: «Det hjalp heller ikke at Fylkesmannen i brev til kommunen datert 9. april 2015 og 27. november 2015, blant annet ba kommunen om å besvare anførslene om inhabilitet. Dette i likhet med kommunens prosess i saken for øvrig, anser Fylkesmannen som kritikkverdig.»

Pålegg om byggestans

Da Nuortamielli barnehage fikk pålegg om å stanse arbeidet med innredning av en loftsetasje, ble kommunen gjort oppmerksom på at det allerede var gitt byggetillatelse til dette arbeidet tilbake i 1991.

Dette har advokaten til barnehagen dokumentert med tegninger og byggesøknad fra 2.juli 1991. Da kommunen hevdet at byggearbeidet var ulovlig, klagde advokatfirma Thommessen på saken til kommunen. «Etter det Fylkesmannen kan se, har ikke kommunen engang besvart/kommentert omgjøringsbegjæringen fra Thommesen datert 22. september 2014.»

Fylkesmannen er tilbakeholden med å prøve hvorvidt kommunen hadde rett til å vedta stans i byggearbeidet, men spørsmålet om pålegget er gyldig eller ikke vil avhenge av om byggearbeidene på loftet var ulovlige. Var byggearbeidene lovlig utført konkluderer Fylkesmannen med at pålegget ikke var gyldig. Det er likevel ingen automatikk i at vedtaket omgjøres, for Fylkesmannen skal vurdere alle interesser i saken.

«Kommunen har vist manglende vilje til å opplyse og behandle innvendingene mot pålegget.», og Fylkesmannen konkluderer med at pålegget om byggestans er ugyldig og gjøres om. Blant annet siden byggesøknaden fra 1991 tilsa at det skulle innredes loft med soverom og bad i det angjeldende huset.

Går gjennom saken

Kommunalleder for rådmannens stab i Kautokeino, Karin Hætta, skriver i en e-post til avisa at kommunen mottok brevet i går.

– Jeg har vært i kontakt med kommunalleder for teknisk, Sindre Murud, for mer informasjon.Vi har ingen kommentarer til saken i dag. Vi må først gå gjennom innholdet i brevet fra Fylkesmannen, skriver Hætta.

– Saken har vært tung

Det sier en av eierne av Nuortamielli barnehage, Håkon Hansen, som er varamedlem til styret i driftsselskapet.

Hansen har gjennom flere år kjempet for at Kautokeino kommune skal følge loven, både når det gjelder byggesaken for barnehagebygget og ordningen med kommunalt driftstilskudd. Ennå er ikke siste klage på utregningen av driftstilskuddet avsluttet, men barnehagen fikk medhold hos Fylkesmannen i at kommunen hadde betalt ut for lite.

– Min umiddelbare kommentar er at til tross for at vi enda ikke på langt nær er ferdig med hele krigen som kommunen satte i gang mot oss for 5 år siden, så har vi vunnet slaget om byggestansvedtaket som kommunen i 2013 ulovlig utstedte mot oss. Selv om vi også har fått medhold i at kommunen ulovlig har tilbakeholdt tilskuddsmidler er vi heller ikke ferdig med disse sakene. Hele saken har vært en enorm belastning for oss både psykisk og økonomisk. Saken har også vært en belastning for våre ansatte og kunder, sier Hansen. Han synes det er beklagelig at kommunen har fått lov til «herje» med kommunens innbyggere på denne måten.

– Bare i denne saken snakker vi om saksomkostninger i millionbeløp som kommunen må dekke, sier Håkon Hansen.