Lene Mariell Vuolab (23), bor for tiden i Hammerfest, men hun vil helst flytte til Alta. Derfor har hun siden i mars forsøkt å skaffe bolig til seg selv og babyen i magen. Men, når hun melder til huseiere at hun har hund, hører hun aldri noe igjen.

– Det har ikke vært lett, folk bare ser på meldingene, men de gidder ikke å svare. Eller så aviser utleierne meg når jeg opplyser at jeg har hund, utleiere sier at de ikke ønsker å leie ut bolig til oss med hund, sier hun oppgitt.

Vuolab har ikke mulighet til å kjøpe bolig selv, og er prisgitt huseiernes valg.

– Jeg har søkt på Facebook etter både leilighet og enebolig. Jeg bumper opp annonsen min daglig, men jeg får ingen respons. Det har blitt ekstremt vanskelig for hundeeiere å komme inn på leiemarkedet i Alta, sier hun.

Stressende situasjon

Vuolab, opplyser at hun skal bli mamma i september, men at hun foreløpig bor hjemme hos familien sin. Hun tror at det å bo oppå familien kan bli stressende i lengden, Hun ønsker å ha det rolig rundt seg når babyen kommer, og få kjenne på det å være mamma.

Nå bekymrer hun seg for at hun kanskje ikke klarer å skaffe bolig til babyen kommer.

SNILL HUND: Matmor håper utleierne i Alta vil gi Nova en sjanse. Foto: Privat

– Det er stressende og litt skummelt å ikke vite at man får en fast bolig når man venter en baby, sier Vuolab.

Hundeeieren forteller at hun flyttet fra Alta for et par år siden, og mener at det har skjedd en endring i løpet av de to siste årene. Hun sier at det var mye lettere å få tak i bolig da, selv om hun i tillegg til en hun hund, også hadde to katter.

– Hvordan er mulighetene for hundeeiere å få leid bolig i Hammerfest?

– I Hammerfest har jeg opplevd at det er lettere for dyreeiere å få seg bolig, og i tillegg så skriver utleierne i annonsen at det er tillatt med dyr, sier hun.

Ikke interessert i referanser

Hun forklarer at hun har tilbudt utleierne referanser fra tidligere leieforhold der hun har hatt hund, men ingen har vist interesse. Det har heller ikke vært noen som har bedt henne om en referanse.

– Det er trasig at de ikke en gang vurderer det, jeg synes at de bør sjekke de referansene man har. Ellers så kan de jo be om et høyere depositum om de er redde for å få skader på boligen, og eventuelt benytte seg av det depositumet man har betalt om det skulle oppstå noe, sier Vuolab.

Hun har likevel forståelse for at folk med allergier ikke ønsker å leie ut til dyreeiere, eller at noen kanskje har dårlige erfaringer med dyr fra tidligere leieforhold. Men, hun ønsker at utleiere ville gi folk med hund en sjanse.

Nova skal ikke omplasseres

Lene Mariell Vuolab, beskriver Nova som en liten og veloppdragen tispe på åtte måneder av rasen god gatemiks. Hun bjeffer ikke, trives sammen med både katter og barn, og hun gnager ikke i stykker ting.

IKKE ØNSKET: Matmor beskriver Nova som en liten og veloppdragen tispe på åtte måneder av rasen god gatemiks. Hun bjeffer ikke, trives sammen med både katter og barn, og hun gnager ikke i stykker ting. Men huseierne vil ikke ha henne med på kjøpet. Foto: Privat

Matmor forsikrer at hun og hunden Nova skal holde sammen selv om hun ikke skulle greie å få seg en bolig i Alta til babyen blir født: – Det er ikke et alternativ å omplassere henne, hun er jo min baby nummer to.

Ikke dyr og røyk

Trond Einar Persen har en leilighet til leie Alta, og i annonsen på Facebook står det: Ikke dyr og røyk.

Han forklarer at han har hatt leietaker med hund tidligere, der ble døren ødelagt og nesten skrapt hull i. Det ble enkelt løst, men:

– Det er ikke det som er problemet, det var bare ei dør, sier Persen.

Han sier videre at for ham som utleier så er utfordringen med dyr den at sporene etter de blir værende veldig lenge i leiligheten eller i et hus. Og hvis neste leietaker er allergisk så vil ikke den leietakeren kunne leie boligen på grunn av at det har vært dyr inne i leiligheten.

HUNDEHÅR: Utleier Trond Einar Persen, sier at han har erfart at hundehår i boligen kan halvere utleiemarkedet i flere år, fordi allergiske leietakere ikke kan flytte inn. Foto: Trine Vidunsdatter

– Det må vaskes veldig godt rundt etterpå, og alle hårrester må fjernes, vi har hatt erfaringer med det tidligere at folk får allergiske reaksjoner hvis de først er allergisk, sier Persen.

Bare en grunn til at hunder ikke er velkomne

Han forteller at han hadde hund selv for fem- seks år siden, og at det fremdeles dukker opp hundehår i bodene etter henne.

Og fordi han har sett hvor lang tid det har tatt han å bli kvitt sporene etter hunden, mener han at det ikke er verdt å ta risikoen på å kanskje halvere utleiemarkedet i noen år etterpå. Og at man ikke får den leietakeren man vil ha fordi den nye leietakeren er allergisk.

– Det har jeg opplevd en gang, og tenker at da får jeg bare la være å leie ut til de med hund. Og det er rett og slett den eneste grunnen til å ikke leie ut til hundeeiere, forsikrer boligutleier, Trond Einar Persen.