I det politiske miljøet er man forundret, oppgitt og klar til kamp for tilbud som blir ansett som helt avgjørende i nærmiljøene. Her er en liten smakebit av lista (oppgitt innsparing er per år) :

  • Legge ned Aronnes skole som barneskole. Omgjøre skolen til skole for elever med adferdsprobelmer, tilbud til 15 - 20 elever fra grunnskolen i Alta kommune. Nedlegging av andre tilbud av denne type. Innsparing 6 millioner kroner. Mulig oppstart skoleåret 19/20.

  • Legge ned Leirbotn skole. Elevene overføres Rafsbotn skole. Innsparing 1,8 millioner kroner. Mulig oppstart skoleåret 19/20.

  • Legge ned ungdomstrinnene ved Tverrelvdalen skole. Innsparing 2,9 millioner kroner. Iverksettelse skoleåret 19/20.

  • Legge ned ungdomstrinnene ved Rafsbotn skole. Innsparing 1,8 millioner kroner. Iverksettelse skoleåret 19/20.

  • Legge ned Gakori barnehage. Redusere kapasiteten og få ned antall nullåringer som ikke har lovfestet rett på plass. Redusere kapasiteten i de kommunale barnehagene ved å legge ned Gakori med sine 2 avdelinger. Mulig oppstart barnehageåret 19/20. Innsparingspotensial 6,4 millioner kroner.

  • Legge ned midlertidige avdelinger ved kommunale barnehager: Rigg på Breidablik og på Kaiskuru, avdeling i kjelleren på Aronnes skole og en avdeling i Tverrelvdalen grendehus. Det forelås å legge ned 18 småbarnsplasser (Aronnes, Breidablikk og Saga). Total innsparing 5,4 millioner kroner. Mulig tiltaksstart barnehageåret 19/20.

Lettvint sentralisering

Dette er bare noen smakebiter fra tiltakslisten som tar ned oppvekstbudsjettet med 28 millioner kroner. Det er tiltakslista utarbeidet etter at konsulentfirmaet Agenda Kaupang har analysert driften av Alta kommune.

På oppvekstkapitelet er det holdt fast at det ligger store effektiviseringspotensial. Tiltakslista er et resultat av arbeidet til administrative arbeidsgrupper, og er allerede behandlet i styringsgruppa for prosjektet, men ikke ferdigbehandlet.

De nevnte tiltakene er ikke de eneste. Vi nevner også tiltak som sentralisering av samiskundervisningen og legge ned velkomstklassene ved Komsa og Sandfallet.

Forslaget om redusere kostnadene til skoleskyss ved innstramning av blant annet gratis skyss ved vedtak om farlig skolevei, vil også skape reaksjoner. Det samme også ved reduksjon av voksenopplæringstilbudet ved redusert tilbud om opplæring gjennom spesialundervisning til elever som er ferdige med videregående skole.

En vil se hvordan lovverket tolkes, om undervisning kan gis daglig i egen bolig heller enn noen få timer per uke på voksenopplæringa. Mulig oppstart for dette iskoleåret 20/21.

Reagerer sterkt

I tillegg kommer en rekke andre forslag til omorganisering som har potensial for innsparing.

– Dette er forslag som gjør at jeg sover dårlig. Jeg reagerer sterkt følelsesmessig på at det kommer forslag om å redusere tilbudet til en gruppe med små ressurser, gruppen med voksne elever med bistandsbehov. Min reaksjon er at tiltakslista bærer preg av lettvinthet, er urealistisk og dessverre en oppskrift på sterk sentralisering. Det skjer til tross for at politikerne har holdt fast ved en nærmiljøpolitikk og desentralisert struktur, sier SVs Otto Aas til Altaposten.

– Du snakker vel for din syke mor når du drar fram kutt i voksenopplæringen hvor du selv jobber?

– Jeg gjør nok ikke det. Det er bare dager før jeg har min siste arbeidsdag på voksenopplæringen. Det er verken meg selv eller andre ansatte her som vi må ha i tankene, men brukerne. Skal virkelig Alta kommune være bekjent av å kutte hos de svakeste?

Uforståelig forslag

Senterpartiets Jan Martin Rishaug ser på tiltakslista som en mulighetsstudie, og er klar på at det også er penger å hente på fornuftige endringer og kutt på skolesiden. Likevel levner han ikke lista noen sjanse til å komme gjennom politisk behandling.

– Her er det ikke mange forslag som er hentet fram som er spiselig for meg og Senterpartiet. Hovedvirkningene av forslaget er ikke sparte penger, men en voldsom sentralisering som er et brudd med nærområdetenkningen som det har vært bred enighet om. Et eksempel; den ekstra avdelingen som ble opprettet ved Tverrelvdalen barnehage skal altså legges ned for å fylle en overkapasitet i Alta vest. Et annet er at alle SFO-tilbud med under 10 elever skal legges ned og elevene gis tilbud ved nærmeste skole uten at det tilbys transport. I realiteten vil eksempelvis SFO-tilbudet både i Talvik og Rafsbotn være i fare, sier Rishaud og legger til:

– Det verste er at det foreslås å legge ned Aronnes skole hvor det bygges og elevtallet vil øke. Jeg klarer heller ikke å forstå at det foreslås å legge ned ungdomstrinnene i Tverrelvdalen og Rafsbotn og overføre de til Alta Ungdomsskole. Dette er velfungerende undervisningstilbud av god kvalitet og jeg tror ikke det er mange politikere i Alta som vil røre disse tilbudene.

– Kutt sentrumsskolen

Rishaug vedgår at det er han og politikerne som har gitt arbeidsordren til administrasjonen om å spare inn 80 millioner årlig på omorganisering fram mot 2020.

– Jeg tror omleggingen på helse vil gi stor gevinst uten at det utløser spesielt mye støy. Målet er å hente ut rundt 30 millioner kroner årlig på skole og barnehage. Med et enkelt grep vil vi ha tatt 20 av millionene; rett og slett la være å bygge sentrumsskolen. Tallet har rådmannen bekreftet overfor meg på direkte spørsmål. Resten som mangler opp til målet på 30 millioner klarer vi fint å hente inn uten store strukturelle grep, hevder Rishaug.

Ap i tenkeboksen

Gruppeleder for Ap, Ole Steinar Østlyngen, er enig med Rishaug i at det er dramatikk i kutteforslaget som er lagt fram.

– Samtidig er dette administrative arbeidsgruppers samvittighetsfulle jobb. De peker på mulighetene, og det blir opp til oss å si ja eller nei. I Ap er vi langt fra å trekke noen konklusjoner, og for oss blir et folkemøte 22. august viktig. Her vil politikere og andre interesserte få full informasjon om tiltakene som er foreslått, og kan også utfordre administrasjonen med spørsmål og sine vurderinger.

– Men er det ikke bare å gjøre som Jan Martin Rishaug foreslår; la være å bygge sentrumsskolen og spare 20 millioner kroner årlig?

– Jeg er helt uenig med Rishaug i at vi sparer penger på å la være å bygge skolen. På kort sikt; ja. På lang sikt; nei. Tilleggsgevinsten er en skole som gir oss et stabilt og godt fagmiljø, samt mye flinkere barn. Det blir imidlertid helt feil å antyde at Alta Ap har forlatt nærskoleprinsippet. Vi står tungt bak nærskoleprinsippet.

– Likevel kan dere havne i en situasjon hvor dere legger ned Aronnes skole for å overføre elevene til en storskole i Komsa eller Bossekop?

– Vi har ikke tatt stilling til forslaget om å legge ned Aronnes skole som nærskole. Det jeg personlig tror er at når sentrumsskolen står ferdig vil mange foreldre på Aronnes ønske å ha sine barn her på grunn av at de vil få topp undervisning og topp forhold.