Forslaget kommer fra administrative arbeidsgrupper og er basert på analysene til konsulentfirmaet Agenda Kaupang som har fagekspertise på omstilling i offentlig sektor.

– Jeg og mine medarbeidere gjør bare den jobben vi er satt til. Arbeidsordren til oss var å legge fram tiltak, omorganisere Alta kommune, med et mål å hente inn 80 millioner kroner i forhold til dagens budsjett. Tiltakene må gjennomføres innen 2020 slik at vi får hentet ut den økonomiske gevinsten på de neste budsjettene, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen.

Han er tydelig på at uansett støy er politikerne nødt til å finne de 80 millionene.

– Vi er i en situasjon hvor vi bruker mer penger enn vi har. Det kan ikke fortsette, sier Hansen.

Rådmannen sier at innenfor de tre områdene; pleie og omsorg, samt skole/barnehage er det analysert og funnet tiltak hvor innsparingen er beregnet til over 100 millioner kroner  – altså godt over nivået minimums innsparing som politikerne har krevd. Fortsatt er arbeidet på flere andre driftsområder ikke påbegynt, og det er naturlig å tro at også innenfor disse sektorene ligger et betydelig innsparingspotensial.

– De administrative arbeidsgruppene har pekt på tiltak, men de er ikke vurdert opp mot politisk realisme eller praktisk gjennomføringsmulighet. På pleie/omsorg og helse er er snakk om en hel pakke, hvor vi i mindre grad kan plukke vekk enkeltelementer. I noen grad gjelder ikke dette for skole og barnehage hvor strukturendringene ikke er like viktig for totalen, forklarer Hansen.