– Har du syke og svake dyr har du et ekstra ansvar for å følge dem opp. Klarer de seg ikke sjøl,  er det dyreplageri å la dem lide, sier avdelingssjef Siv June Hansen i Mattilsynet i Finnmark.

Reineieren er enig i at den halvdøde reinen burde vært tatt hånd om.

– Vi burde nok ha fjernet den som var halvdød, sier reineier Jørgen Eira.

Men han er uenig i at de bør følges tettere opp når de slippes av. (Se lenger ned i saken).

Mattilsynet har ifølge henne jobbet mye med saken som ble omtalt i Altaposten første helga i mai. Hyttefolk kom over døde og døende rein i scootersporet her. Flere av kadavrene har blitt liggende.

DYREPLAGERI: – Å ikke følge opp ekstra svake dyr er dyreplageri, sier Siv June Hansen i Mattilsynet i Finnmark. Hun påpeker at hun uttaler seg på generelt grunnlag. Foto: Mattilsynet

Tross mye arbeid, tilsynet har ikke ilagt noen reaksjoner. På generelt grunnlag sier Hansen følgende:

– Det er dyreeier sitt ansvar å passe på dyrene sine, og å fjerne kadaver. Om du frakter rein med bil og du vet at dyrene er svake, så har du et ansvar for å følge dem opp. For å se at de klarer seg. Og ser du at de ikke vil klare seg, har du et ansvar for å avlive dem, sier Siv June Hansen.

Hjelpeplikt

Hansen viser til dyrevelferdsloven. Her står det om hjelpeplikt og varsling. Et dyr som er sykt, skadet eller hjelpeløst skal hjelpes. Er det åpenbart at dyret ikke kan overleve, skal det avlives.

Publikum har ansvar for å gi beskjed til dyreeier, politiet, eller avlive sjøl.

– Rein er jo et vilt dyr, men du har likevel en plikt til å følge det opp. Står ikke livet til å berge, må dyret avlives, sier Hansen.

I dette tilfellet ble det ikke gitt noen reaksjoner. Ikke annet enn at de hadde kontakt med dyreeier og lederen i siidaen.

– Det er noe helt annet med dyr man har fått beskjed om, enn dyr som dør på beite som du ikke vet om. Da kan man snakke om naturens gang. Men er det dyr du vet er svake, har du en plikt til å følge det opp, sier hun.

– Mener du at de ikke har gjort jobben sin med dyrene i Autsi som døde?

– Det kan jeg ikke kommentere for jeg har ikke snakket med reineier, sier hun.

Mattilsynet oppfordrer folk til å fortsatt ta kontakt om de er bekymret for dyr, og viser da til varsleknappen på nett. De oppfordrer folk å være nøye med informasjonen, og at man kan legge igjen telefonnummer og likevel velge å være anonym.

Når det gjelder dyr på beite som ser ut til å ikke bli ivaretatt, er det som regel best å kontakte eier om man vet hvem det er, siden de fleste dyreeiere vil ta vare på dyrene sine. Om det ikke går kan man kontakte Mattilsynet eller politiet.

HALVDØD: Like ved scooteren til denne hytteeieren, lå en rein som virket skadet eller halvdød. – Den var ikke hentet dagen etter heller, selv om jeg meldte fra, sier hytteeieren. Foto: Kita Eilertsen

– Vi skulle nok fjernet den som levde

Reineier Jørgen Eira hadde håp om at reinen skulle klare seg.

– Vi skulle sikkert ha fjerna den som var halvdød. Men jeg var ikke der siden vi fulgte flokken. Vi fikk høre det fra andre at det var funnet døde rein, sier reineier Jørgen Eira som eide reinen som døde i Autsi i slutten av april.

Eira sier publikum skal la rein som er svært svake være i fred:

– La dem bare være. Det kan hende at de kvikner til. Men om de ikke får være i fred blir det verre, sier han.

Reinen som ble sluppet av i Autsi dro til fjells. Eira sier de ikke hadde mulighet til å dra tilbake for å se til reinen som var blitt sluppet av.

– Synes du ikke det er fælt at så mange dør?

– Hva skal man si til det... De var så utmattet at de ikke klarte å finne mer mat på fjellet, de var sjanseløse. Hvis man da begynner å fore med gress dør de i hvert fall med en gang. De tåler ikke det, sier Eira.

Han mener imidlertid at det ikke var så mange som døde.

– Men det er alltids noen som dør, sier han.

– Kunne dere ha foret mer underveis?

– Det er vanskelig å fore en hel flokk. Men det er jo bare kanskje en prosent av flokken på flere tusen rein som ble fraktet dit. De aller svakeste dyrene hadde sikkert klart seg de også om de fikk være i fred på de bare flekkene, tror han.

Eira mener dyrene ikke var så svake før de kom hit, at det var naturlig å avlive dem da.

De døde dyrene ble liggende og ble sikkert raskt oppspist av andre dyr og åtseletere i skogen, mens resten av flokken på flere tusen rein nå er oppe på Bæskades. De svake dyrene har også kommet seg til hektene.