Kautokeino kommune har søkt staten om å få bli omstillingskommune, for på den måten få hjelp til å løse utfordringene de står overfor med tanke på barnefattigdom, arbeidsledighet og fraflytting. Finnmark fylkeskommune støtter den samiske kommunen i arbeidet og har levert et innspill til kommunaldepartementet som behandler søknaden.

– Utfordringene Kautokeino kommune står overfor er så store, at det er behov for ekstraordinære midler. Hele lokalsamfunnet trenger hjelpen og må ta del i omstillingen for å snu den negative utviklingen av barnefattigdom, høy arbeidsledighet og økende fraflytting, skriver fylkeskommunen til departementet.

De peker på en rekke utfordringer som kommunen står overfor. Ikke minst er de bekymret for den store andelen unge, som bygda naturligvis er helt avhengig av i fremtiden. 19,3 prosent av barna i Kautokeino lever under fattigdomsgrensa. Det er nesten dobbelt så mange som landsgjennomsnittet. Samtidig sliter bygda med høy arbeidsledighet på 4,8 prosent.

– Dersom det ikke kommer flere nye arbeidsplasser risikerer kommunen å miste denne gruppen i samfunnet, påpeker fylkeskommunen.

Større variasjon

Som grunnlag for å lykkes i omstillingen peker de videre på at kommunen har en ordfører og en rådmann som begge er fremoverlente og klare til å ta utfordringene.

– Kommunen er klar og har behov for bistand. Det er behov for nye arbeidsplasser og større variasjoner i en ellers ensidig næring. Fylkesordfører har vært i møte med kommunestyret i Kautokeino som presenterte de utfordringer kommunen står overfor, og ble orientert i detalj om problemene i kommunen, skriver de.

Kvinner og ungdom

Fylkeskommunen ønsker i motsetning til tidligere omstillingsperioder å gå bredere inn med flere avdelinger som vil jobbe parallelt med omstillingsarbeidet og dermed får en bredere forankring.

– Det er samtidig viktig å ta med i vurderingen at det er en skjev fordeling i utdanning mellom kvinner og menn. Mange menn faller fra i utdanningssystemet, mens kvinnene tar høyere utdanning og dermed risikerer å ende som forsørgere på grunn av flere og flere jobber trenger utdanning.