Det er oppskriften fra rådmann Bjørn-Atle Hansen, foran de avgjøende rundene med omstillingsforslag. Han vedgår at omstillingen av drifta av Alta kommune er en beintøff prosess, men at kommunen på ingen måte vil være sjanseløs på å nå målet om å frigjøre 80 millioner fram mot 2020.

– Det handler ikke om kutt i tjenestetilbudet i sin verste betydning, men om å gjøre ting smartere. I stor grad dreier det seg om å finne en struktur som er effektiv og samtidig gir gode tjenester til befolkningen, fastholder rådmannen.

Blir støy

Det er flere arbeidsgrupper i sving for å identifisere omstillingspotensial og foreslå tiltak, slik at det materialiseres seg i lavere drift. I første omgang er det tre slik områder som nå gjennomgås; pleie/omsorg, bistand og skole/barnehage. Det er nedsatt en egen administrativ arbeidsgruppe for hver av de definerte sektorområdene, samt ei styringsgruppe hvor samtlige parti i kommunestyret er representert.

– Styringsgruppa har fått full orientering om de analyser og tiltak Agenda Kaupang har gjort for Alta kommune. Det er analyse ned på detaljnivå og har gitt styringsgruppe svært god innsikt. Så langt er det full enighet i styringsgruppa om målet; en omstillingsgevinst på 80 millioner kroner fram mot 2020, sier leder i Alta Frp og medlem av styringsgruppa, Odd Erling Mikalsen.

Han er langt fra sikker på at alle i styringsgruppa makter å selge inn forståelsen av de grep som må komme i sine respektive partier.

– Det er grunn til frykte, at når vi kommer til tiltakene, vil vi skille lag i valg av løsninger. Parti som har planer om å fravike målet om minimum omstilling for 80 millioner, må slik jeg ser det, starte budsjettarbeidet for 2019 med å kutte for samme beløp. Situasjonen per i dag er at vi mangler penger for å kunne drifte slik vi nå gjør.

– Har ikke valg

Det er en situasjonsbeskrivelse Frp-politikeren deler med rådmannen.

– Det er ikke tid å vente på en langsiktig effekt. Vi er derfor nødt å finne fram til strukturer og løsninger for et omstillingsbehovet som virker nå. Endringene må gjennomføres nå slik at vi får en effekt allerede i 2019, påpeker Hansen.

Arbeidsgruppene presenterer sine forslag 12. juni og allerede 13. juni legges de samlet fram for styringsgruppa og politiske parti.