Sylvi Listhaug (Frp), som sitter i helsekomiteen på Stortinget, mener hele rabalderet rundt luftambulansen og anbudet som Babcock fikk etter at de satte ned prisen med 300 millioner kroner må evalueres.

Trenger opplysning

Odd Eilert Persen som er leder for Troms og Finnmark FrP etter siste helgs fellesmøte mener stadig vekk at Høie må rydde pulten sin, og hvis Listhaug mener noe annet, så har hun ikke forstått alvoret i saken.

– Nå skal hun være her i hele dag, så jeg skal drive litt opplysningsarbeid med henne. Hvis hun mener Høie kan sitte som statsråd etter flyambulansesaken, så viser det hvor lite hun har forstått, sier Persen.

– Vil dere be riksrevisjonen vurdere Marianne Telles rolle som styreleder for Helse Nord da Babcock plutselig la inn et tilbud som var 300 millioner lavere enn Lufttransport sitt?

– Det vi er opptatt av er at vi skal få en evaluering av prosessen og det vil vi ta initiativ til, svarer Listhaug.

Ikke anbudene

– Så dere vil ikke se på hvordan anbudene ble behandlet?

– Vi sitter ikke og vurderer, det gjør de som har hatt anbudene ute. Men vi mener man må evaluere prosessen.

– Hvem skal foreta den evalueringen?

– Det må vi komme tilbake til. Dette vil bli fulgt opp fra regjeringens side. Det viktigste er at vi nå har konkrete planer som viser at vi trygger befolkningen i nord og har beredskapen på plass.

– Så du er uenig med fylkesformann Odd Eilert Persen som mener Høie må rydde lekene av skrivebordet?

– Jeg har tillit til at Bent Høie tar denne saken på største alvor og mener det er viktig med en evaluering. Det følger vi fra Fremskrittspartiet tett opp mot statsråden og vi har fokus på at beredskapen skal være på plass for å sikre liv og helse, sier Sylvi Listhaug, som la til at det er viktig å kunne dra lærdom av slike saker.

Hun ville ikke forskuttere når en evaluering kan komme, tidligst etter at Stortinget har behandlet saken ferdig.

– Vi må ha beredskap som trygger befolkningen og vi vet at helseministeren tar dette på fullt alvor. Høie vil gjør en god jobb videre og han tar denne situasjonen på alvor. Vi har stor forståelse for at folk er urolige og vi må ha planer som trygger folk.

– Så dette er ikke bare valgkamp og noe som skal roe ned befolkningen?

– Dette handler om liv og helse, og tryggheten til folk, så dette er ikke valgkamp, avsluttet Listhaug.

Får sannheten

Hun fikk imidlertid så hatten passet av fylkeslederen for FrP i Troms og Finnmark, Odd Eilert Persen. Han mente Listhaug snakket om ting hun ikke hadde greie på.

– Jeg er ikke trygg på at det er kontroll på beredskapen og jeg er heller ikke trygg på at Høie ser sitt ansvar. Jeg støtter ikke Sylvi Listhaug i denne saken og det er nok bare å se på at heretter skal fødende sendes en til to uker før termin til det stedet hvor det er sykehus. Tenk på de økonomiske konsekvensene dette får. Jeg synes det er synd at Sylvi ikke har forstått hvor galt dette er, sa Persen.

– Betyr det at du skal drive voksenopplæring for henne i dag?

– Nei, det heter ikke voksenopplæring, men jeg skal fortelle henne hvordan situasjonen er. Nå skulle Bård Hoksrud også ha vært her i dag og han sa han måtte i Stortinget først så skulle han komme med neste fly. Da sa jeg at det er det flyet Sylvi skal reise hjem med, så det viser også litt at vi er på en annen planet. Det er ikke bare å ta neste fly. Men i dag skal folk få anledning til å fortelle henne litt om virkeligheten i Finnmark og jeg er trygg på stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt skal hjelpe til med å forklare situasjonen. Løsningen vi har i dag er ikke god nok, sier Persen.

- Du frykter ikke eksklusjon nå når du er så opposisjonell?

– Hvis noen mener jeg bryter med partiets grunnoppfatninger og vil ekskludere meg, så må andre avgjøre det. Jeg kan ikke tro at noen skal kvitte seg med en politiker bare for at jeg er uenig med dem som sitter på Stortinget og i regjeringen, svarer Persen. Og la til som den sjømannen han er:

– Jeg står helt stødig.