I den kinesiske kystbyen Yantai blir den 22. Gourmand Internasjonale Kokebokprisen delt ut. Med i konkurransen er boka EALLU, som er nominert i fire kategorier. Foruten deltakere i prosjektet EALLU, som er folk fra Kautokeino og Russland, kaster statssekretær Anne Karin Olli glans over arrangementet med sin tilstedeværelse. Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil være tilstede under prisutdelingen lørdag 26.mai.

Tradisjonskunnskap

EALLU er et prosjekt som undersøker matkulturen til reindriftsfolk, sett i lys av tradisjonell kunnskap, tilpasning til klimaendringer og betydningen av ungdoms engasjement og videreutvikling av urfolkskulturen.

Kokeboken EALLU er støttet av Arktisk råd, på initiativ fra Norge. Det Internasjonale reindriftssenteret (ICR) i Kautokeino har ledet prosjektet, hvor samisk ungdom i Norge har bidratt med mattradisjoner fra reindriftskulturen.

Anders Oskal, som er direktør for ICR, leder en gruppe urfolksungdom til arrangementet i Kina og på dagen i dag vil det bli presentert produkter av reinblod og røykakjøtt i en stor lavvo, der fortellingen om kokeboka vil bli fortalt. Boka som presenteres under arragementet er en andreutgave, som har fått ny forside og ulikt nytt innhold. Blant annet betydningen av samisk tradisjonsmat for urfolk.

Fra Sapmi  deltar Anders Oskal, Issát Turi, Inger Anita Smuk, Juoksa Smuk, Ellen-Sara Sparrok.  Fra Russland er Mikail Pogodaev, Alena Gerasimova, Marta Okotetto og Anna Chuprina med.

Samisk utvikling

– Det er gledelig å se at samisk ungdom, med kokeboken EALLU, er nominert i fire priskategorier, inkludert hovedprisen, i den internasjonale prisutdelingen Gourmand Awards. Regjeringen har som mål at samene skal få utvikle sin kultur og sitt språk, og vi ønsker å bidra til et godt samarbeid på tvers av grensene, sier Olli. Hun har også med seg avdelingsdirektør Kristin Solbjør til arrangementet.

– Vi skal møte urfolksungdommene, leder Hu Zhaomin for Genhe reindriftsområde i Kina og delta under hovedprisutdelingen med påfølgende festmiddag i morgen, skriver Anne Karin Olli til avisa.

Gourmand Awards, ofte kalt kokebøkenes Oscar, er et årlig arrangement som kårer de beste kokebøkene blant deltakere fra over 200 land, skriver departementet i en pressemelding.