Altaposten er kjent med at det over flere år har bygd seg opp sterk frustrasjon hos regjeringspartner Frp for det de mener er manglende ansvar fra helseminister Bent Høie når det gjelder akuttberedskapen i nord. Nå er budskapet klinkende klart fra Finnmark Frp: Høie må gå!

Odd Eilert Persen, fylkesleder i Finnmark Frp, mener krisen i luftambulansetjenesten må få konsekvenser på høyt nivå.

– Nå er det på tide at Erna Solberg tar et oppgjør med det Bent Høie driver med. Denne situasjonen er et resultat av et så elendig politisk håndverk at det er helt borti natta, sier Persen til Klassekampen.

Ifølge avisen er Persen av den oppfatning at Høie beskyttes mot konsekvenser fordi han representerer Høyre.

– Sylvi Listhaug måtte gå på grunn av et bilde på Facebook, mens Høie setter folks liv og helse i fare. Da er det på tide at han sier: Min tid er forbi. Hadde det vært en Frp-statsråd som satt med ansvaret, hadde denne saken ført til at han eller hun måtte gå, sier Persen, som mener han har full støtte for sine standpunkt blant medlemmer og velgere i Finnmark Frp.

Stortingshøring

Det er langt fra bare Persen og Finnmark Frp som krever dramatiske tiltak for å sikre akuttberedskapen i Finnmark. Det overraskende er at lojale Finnmark Frp nå sier rett ut at anbudsprosessen som har skapt krisen. Operatørskifte fra Lufttransport til Babcock, har blitt en katastrofe, ifølge Finnmark Frp. Fylkespartiet har tidlig framstått med klare kanaler inn i sentralledelsen av partiet. Med høring om luftambulansetjenesten i dag (torsdag) på Stortinget har den klare beskjeden fra Finnmark Frp blitt riksnyhet.

Presset prisen

Med et mål om presse prisen mest mulig ned ble det aldri lagt inn «virksomhetsoverdragelse» i anbudskonkurransen. Altaposten  hadde tidlig i vinter, allerede lenge før krisen ble et faktum, flere nyhetsreportasjer hvor hovedbudskapet fra involverte var at hele ambulansetjenesten kunne bryte sammen på grunn av pilotflukt. Det har skjedd, og de siste månedene har beredskapen vært sterkt svekket ved at fly har stått på bakken i mangel på piloter og mannskap.

Babcock vant det seksårige anbudet med flere hundre millioner kroner, blant annet ved at de, ifølge Klassekampen, har barbert pensjon og lønn til pilotene med mellom 19 og 25 prosent. Dermed har pilotene søkt nye jobber til tross for Babcock ikke skal overta driften av luftambulansetjenesten først i juli 2019.

Ingen tillit

Venstres mest sentrale politikere i Alta og Finnmark, Trine Noodt, er oppgitt over at Venstre er gått inn i regjering og nå beskytter en helseminister som er ansvarlig for at det ikke er gjort sikkerhets- og sårbarhetsanalyser av akuttsituasjonen i Finnmark. Noodt er klar på at Venstre så langt har brutt alle løfter til befolkningen i befolkningssenteret i Finnmark, Alta-regionen.

LØFTE: Trine Noodt sier at partileder Trine Skei Grande foran 7000 altaværinger lovte akutt og fødetilbud, men at så langt har hun ikke levert etter at hun kom i regjering. Foto: Hanne Larsen

– Luftambulansekrisen rammer hele Finnmark, men spesielt befolkningen i Alta og Kautokeino som har fire til to timer og en vinterutsatt fjellovergang mellom seg og sykehus. Partileder Trine Skei Grande stod sammen med meg framfor 7000 mennesker i Alta og lovte sykehusutredning, akutt og fødetilbud. Nå må Venstre levere, er kravet fra Noodt.

I Finnmark har det vært en rekke utmeldinger etter at Venstre gikk i regjering, og Per Tore Bech Nygård, en høyt profilert lokalpolitiker for Venstre, er den siste sentrale aktive politikeren som forsvant ut av partiet. På sin side har Trine Noodt helt siden partiet gikk inn i regjering vært klar på at hun har vært dypt skuffet over manglende oppfølging av løftene om likeverdige helsetilbud.

– Har du tillit til Bent Høie?

– Nei, jeg har personlig ikke tillit til Bent Høie. Han har motarbeidet å få konsekvensutredet sykehusstrukturen, han har latt være å kreve at Helse Nord skal gjennomføre sikkerhets- og sårbarhetsanalyser og tvert om vært avgjørende for at kravet om utredning har blitt avvist.

– Bør Stortinget instruere regjeringen til å bryte kontrakten med Babcock og sørge for at luftambualnsetjenesten på sikt blir offentlig drevet?

– Luftambulansetjenesten er en samfunnskritisk tjeneste som etter mitt syn ikke egner seg for anbudskonkurranser med den fare for kompetanseflukt som vi nå ser. Konsekvensene har vært spesielt alvorlig for Alta-regionen. Dette fordi vi ikke har akuttilbud på sykehusnivå, noe jeg har opplevd selv i min familie for kort tid siden. Denne gang gikk det bra, men nå er det kun flaks og tilfeldigheter som avgjør om liv går tapt.

Hesjevik forsvarer Høie

I Finnmark er det kun Høyre av fylkespartiene som tar helseminister Bent Høie i forsvar i måten ambulansekrisen er håndtert. Fylkesleder Jo Inge Hesjevik peker ut Lufttransport og pilotene som skyldig og frikjenner Høie.

– Pilotene har påtatt seg en viktig oppgave som innebærer god lønn og mye heder og ære. Det forplikter til å tilrettelegge for en god overgang når en ny aktør vinner anbudet, sier Hesjevik til Klassekampen og svarer følgende på om pilotene er forpliktet til å bli jobben når vilkår og jobbutsikter forringes:

– Nei, de står fritt til å slutte, men i denne saken framstår det som det har vært en aksjon utover det. Dette har vært en arbeidskonflikt. Pilotene har funnet det vanskelig når de ikke vant fram i forhandlingene med Babcock og ville ikke stille på jobb. Det bør de ikke være stolte av, sier Hesjevik.

Hans versjon og forståelse av krisen avvises kontant av Norsk Flygerforbund.

Sender signal

Både i Finnmark Frp, og i Venstre i Finnmark og ikke minst i Alta, er frustrasjonen stor over regjeringens handlingslammelse. I Alta Venstre har man vedtatt at anbudsprosessen er en «skandale». Krisa har fått Venstre i Finnmark til å tvile på om fri konkurranse er beste løsning for luftambulansen.

– På kort sikt må det gjøres en grundig analyse av om Babcock klarer å oppfylle kontrakten de har påtatt seg. Kan de ikke det, må anbudet lyses ut på nytt. På lang sikt må man vurdere om tjenesten skal gjøres av det offentlige, sier Leif Gøran Wasskog, fylkesleder i Finnmark Venstre.