Denne uken har Altaposten skrevet om planutvalgets tildeling av tomt til nytt byggevarehus i Kautokeino. Da tomtesaken ble behandlet i planutvalget måtte rådmann Kent Valio forlate møtet, fordi det var broren, Tim Valio, som sto bak søknaden. En stedfortreder fikk ansvaret.

I Alta hentet man inn saksbehandlere fra Hammerfest kommune når rådmann Bjørn-Atle Hansen kjente seg inhabil i behandlingen av en etableringssak.  Begrunnelsen for dette var at når rådmannen er inhabil, så er også alle hans "undersåtter" inhabile.

– Ikke inhabil

Rådmannen i Kautokeino, Kent Valio, kjente seg inhabil i saken og forlot møtet, men han avviser at alle andre ansatte i administrasjonen er inhabile.

Valio kommenterer saken slik:

– Administrasjonen er ikke inhabil når det gjelder å tilrettelegge for grunnlaget for et politisk vedtak, når det ikke er administrasjonen som gjør vedtaket. Det sentrale er altså om det er administrasjonen som bestemmer i saken og det er det ikke. Verken når vi kun følger opp politiske vedtak eller når vi legger til rette for et politisk vedtak, skriver Valio i en epost til Altaposten, som har spurt om habiliteten i denne saken.

Følger opp politiske vedtak

Valio skriver videre:

– I slike saker er administrasjonens jobb å følge opp det kommunestyret har vedtatt i kommunens planer, slik vi har gjort i tilsvarende saker. Det betyr at administrasjonen er et ekko av politisk vedtatte planer. Sånn har det også vært i tilsvarende saker som det har vært blest om. Å gjøre noe annet kan bare politikerne. At administrasjonen (eller «rådmannen», som det heter) foreslo nei også i denne saken beviser at administrasjonen gjør som den skal, avslutter Kent Valio.

Han viser til bestemmelsene i Forvaltningslovens paragraf 6, tredje ledd, som omhandler såkalt avledet inhabilitet.