Torskesesongen gikk tapt for Bergsfjordbruket da Mattilsynet satte kroken på døra og nedla forbud mot fiskekjøp i Bergsfjord. På denne måten gikk Lean Fish AS glipp av en bruttoomsetning på mellom 20 og 25 millioner kroner. Nå går Lean Fish AS rettens vei og krever at Mattilsynet erstatter selskapets tap.

Les Mattilsynets svar nederst i artikkelen.

«Forvaltningsskandale»

Andreas Wiese som er selskapets daglige leder sier Lean Fish AS nå kjører to parellelle prosesser. Den ene er at de søker helt på nytt om tillatelse til å drive fiskekjøp. Den andre er å saksøke Matillsynet for det Wiese kaller «en kjempe forvaltningsskandale».

– Vi har ikke hørt noe etter vår klage på vedtaket om å stenge fiskebruket, så vi har satt i gang en helt ny søknadsprosess i tillegg til å ha klaget på det første vedtaket om å stenge fiskebruket. Vi ble lovet svar på den nye søknaden vår i begynnelsen av mai, nå er vi i slutten av mai og har stadig ikke hørt noe. Men årsaken er kanskje at det er vanskelig å behandle en ny søknad på noe når de selv har stengt fiskebruket, sier Wiese.

Han understreker at han ikke har noe i mot kontrollene fra Mattilsynet, men mener det er uhørt at tilsynet stengte fiskebruket med bakgrunn i forhold som ble utbedret i løpet av to timer og som hadde med bygningsmessige forhold å gjøre.

Må innrømme feil

Wiese mener selskapet hadde på stell både HMS-rutiner og dokumentasjon på de rutinene som Mattilsynet tidligere hadde etterspurt.

– De hevdet at de observerte noen ansatte som ikke kjente til internkontrollen og akkurat en del av de påstandene er vanskelig å få tak i, så vi mener det må grunngis på nytt, men jeg har ingen tro på at Mattilsynet vil innrømme at de har gjort noen feil, så vi fastholder at stengningen av fiskebruket var en hårreisende beslutning. Våre advokater sier derfor at de mener vi har en god sak, og vi har varslet krav om erstatning for tapte inntekter. Vi krever selvfølgelig ikke erstattet omsetningstapet på mellom 20 og 25 millioner kroner, men det vi mener å kunne tjene med en slik omsetning. For vi har hele tiden hatt kostander til ansatte, til bruk av jurister og andre løpende utgifter. Våre kreditorer har vært veldig forståelsesfulle når vi ikke har tjent penger, noe som har satt oss i en veldig vanskelig situasjon. Nå håper vi å få solgt tørrfisk og at vi snart kan starte med fiskekjøp igjen, sier Andreas Wiese. Han sier han tror hele saken vil bli sett på som en stor skandale, når bare «støvet får lagt seg», som han sier. Wiese sier saken mot Mattilsynet er bebudet å komme for retten rundt juletider.

Dramatisk

Bergsfjordbruket og Lean Fish AS har nå mistet ansatte de hadde. Andreas Wiese sier stengningen av bruket midt i torskesesongen har ført til tap og når de heller ikke får med seg rognkjekssesongen blir det bare verre.

– Ringvirkningene er dramatiske for både oss og lokalsamfunnet, og det at vi mister gode ansatte som følge av dette er også svært dumt, avslutter Andreas Wiese.

– Blir neppe gjort om

Mattilsynet jobber med både klagesak og ny søknad.

May Tove Iversen som er seksjonssjef for fisk og mat i Mattilsynet for Troms og Finnmark sier til Altaposten at Mattilsynet jobber med å avgjøre klagesaken fra Lean Fish AS. Iversen sier kontoret i Alta neppe vil omgjøre vedtaket om stengning, men fordi Lean Fish har sendt inn en klage på til sammen 170 sider, tar det litt tid å gå igjennom den.

– Vi jobber med klagesaken, når den er ferdig vet jeg ikke. Når det gjelder søknaden om ny drift så er den behandlingen i sluttfasen og jeg tror den kan være ferdig behandlet i løpet av denne uka, sier Iversen.

– Hva med et erstatningskrav, påvirker det saksbehandlingen hos dere?

– Når vi fatter vedtak i klagesaken – og jeg tror ikke vi kommer til å gjøre om beslutningen, så går den videre til hovedkontoret. Det er alles rett til å klage over vedtak i forvaltningen, det er deres rettighet, men jeg har ingen ytterligere kommentarer til et eventuelt erstatningskrav. Hadde vi ment vi gjorde en feil, så ville vi ha gjort om vedtaket, men det har vi etter våre vurderinger ikke bakgrunn for. Så hvis de krever erstatning blir det opp til retten å avgjøre dette, sier seksjonssjefen til slutt.