I tospann med Roald Johansen AS har Polarlys Boligbyggelag utviklet Tollevikbergan til et bunnsolid boligprosjekt. Fire av totalt åtte bygninger er allerede oppført, torsdag starter jobben med å selge boliger i bygning nummer fem og seks.

– Vi gleder oss og er godt fornøyde med å kunne gå i gang med neste fase, sier direktør Oddmund Eriksen.

Treg salgsstart

Ikke minst synes han det er hyggelig at den skepsisen som fantes blant mange i perioden før byggestart er gjort til skamme:

– Det er ikke til å legge skjul på at dette er et prosjekt det har vært en del skepsis til. Det var ikke bygget slike boliger i Alta før, ikke minst med en slik beliggenhet. Da jeg kom til boligbyggelaget sto det én gravemaskin på tomta, og alle sa at det ikke ville bli bygget noe her. Men så hadde vi noen møter, tok noen grep og kom i gang for fullt i mai 2010.

Skepsisen mot at prosjektet ville bli gjennomført vedvarte:

– Salget gikk tregt i starten, men etter hvert løftet det seg veldig. De siste blokkene vi bygget var utsolgt et halvt år før ferdigstillelse. Det sier mye om hvilken status dette prosjektet har fått. Det er en voldsom interesse for byggetrinnet vi nå skal i gang med, sier Eriksen.

Dette er til tross for at Alta-markedet har endret seg:

– Det er blitt flere og dyrere leiligheter til salgs i Alta. Dette pluss at bankene har endret utlånsvilkårene gjør at gruppen av potensielle kjøpere er mindre. Men vi er likevel positive. For i motsetning til da vi startet salget på første byggetrinn så har vi nå fire blokker som står der, folk kjenner til prosjektet og kan selv ta turen for å se hvordan området og bygningene ser ut. Vi har noe å vise fram nå, en stor fordel i forhold til før vi stakk spaden i jorda.

Hedret med pris

Eriksen velger å ikke være blyg i ordvalget på vegne av prosjektet, og betegner Tollevikbergan som «en kjempesuksess» overfor Altaposten. Ordene har han nok i behold, for i 2016 ble Polarlys boligbyggelag hedret på grunn av nettopp dette prosjektet:

– Vi fikk en nasjonal pris for 2015, som beste nyprosjekt i Norge, fra NBBL Fulltegningsforsikring. Her ble alt vurdert, utforming av bygningene og boenhetene, beliggenhet, gjennomføring, salg, innflytting – alt du kan tenke deg. Med Tollevikbergan ble Alta satt på kartet i NBBL-systemet, som tross alt har å gjøre med over 1 million medlemmer og som har å gjøre med over 500.000 boliger landet rundt. Jeg holder fast på at Tollevikbergan er en kjempesuksess. Fortsatt brukes Tollevikbergan hyppig av NBBL, i deres markedsføring, sier Eriksen.

Et søk på NBBL og fulltegningsforsikring viser at dette stemmer. Et bilde fra Tollevikbergan pryder nettsiden til aktøren.

Dyr infrastruktur

Totalt vil Polarlys Boligbyggelag ha solgt rundt 120 boenheter i Tollevika når endelig punktum settes. Det må gi enorme plusser i regnskapet. Eller?

Eriksen legger ikke skjul på at prosjektet vil utgjøre et fint pluss når sluttregnskapet gjøres opp, men det har kostet.

– Det er først nå prosjektet begynner å bidra godt til pluss i regnskapet. Vi har måttet ta tunge grunninvesteringer. I utbyggingen har vi – forsiktig regnet – lagt ned 15 millioner i infrastruktur. Vi har oppgradert kryssløsninger, bygget gang- og sykkelvei fra Tollevika og ned til «vårt» kryss og det er lagt opp et stort VA-anlegg innover til byggene. Infrastrukturen går over til kommunen for kroner null.

– Og så er det vel alltids ting som må rettes opp og endres etter oppføring?

– Du får aldri noen bygg som er feilfrie. Men vi har egentlig ikke hatt noen store overraskelser. Den store «logistikkutfordringen» har vært det felles varmeanlegget med vannbåren varme til alle rom. Det har kostet mer, men gir så mye tilbake. Utover det har vi ikke hatt noen store, uforutsette ting. Heldigvis.

UNIK UTSIKT: Naturen ligger rett utenfor stuevinduet, der nydelige Altafjorden utgjør utsikten. Foto: Verte Arkitekter

– Forferdelig inhabil

– Hva synes du selv om Tollevikbergan, slik det er blitt?

– Jeg synes det er fantastisk, rett og slett. Men så er jeg jo forferdelig inhabil, sier han og ler.

Ikke bare er han sjef for boligbyggelaget, for to år siden flyttet han selv inn i et av byggene som da var nyoppførte. Han trekker fram nærheten til naturen som det han personlig setter størst pris på:

– Det ser nesten ut som at byggene her heist på plass i urørt natur, med god plass mellom hvert bygg. Jeg synes det morsomste er at jeg kan se når sjøørretflakene kommer sigende, ta fiskestanga og spasere rett ned i fjæra for å fiske. Det får du ikke mange andre steder her til lands.