Fødselsfotograf  Eva Rose Furmyr, ønsker å gi vordende mødre trygghet og tro på seg selv. Derfor reiser hun landet rundt for å fortelle om magien i barnefødsler.

– Som åtteåring så jeg søstra mi bli født og det var helt fantastisk. Det var ikke slik jeg hadde forestilt meg på film. Mamma valgte å ha hjemmefødsel for at jeg skulle få være med på mirakelet. Det var der min fascinasjon for fødsler startet, sier Eva.

Norge rundt

I vår kjører hun rundt i en bobil fylt med fødselsbilder, som hun skal dekorere sykehus og helsestasjoner med. Nå har hun plotta inn besøk 70 steder i landet. Bildene gir hun bort gratis.

BESØKTE ALTA: I ti uker skal Eva Rose Furmyr kjøre Norge rundt i bobil og gi bort 1000 fotografier til 70 fødesteder og helsestasjoner. Lørdag 19. mai besøkte hun fødestua i Alta. Foto: Trine Vidunsdatter

– Er det noe jeg har lært i norsk helsevesen så er det at de ikke har penger, sier hun og ler. Jeg er nok en dårlig sunnmøring som gir bort bildene, når jeg kunne tjent penger på de. Men for meg så er det viktig at bildene blir vist, at folk får se og jeg vet at de kan skape et godt miljø å føde i. Selv om jeg går i dundrende underskudd på dette, så tenker jeg at det ikke gjør noe. Hvis de kan hjelpe noen kvinner til å få en litt bedre fødsel, så er det alt jeg trenger, sier Furmyr.

Gunn Olsen er avdelingsleder ved fødestua i Alta. Hun er varm i stemmen når hun kommenterer bildene.

– Det er nydelige bilder. Dette er vår hverdag. Det er herlig å få øyeblikkene på fotopapir slik at andre også får se.

– Hva skal dere gjøre med bildene?

– Vi skal henge de opp her på avdelinga, men hvor de skal henge får de andre jordmødrene bestemme, sier Nilsen.

FOTOGAVE: De ansatte på fødestua i Alta får æren av å bestemme hvor de nye fotoskattene skal henges opp. Foto: Trine Vidunsdatter

Arvelig belastet

Eva selv tror at det ligger i genene at hun ble fotograf.

– Jeg er tredje generasjons fotograf, både pappa og bestefar var fotograf. Da jeg var tre år gammel fikk beskjed av min bestefar; du skal bli fotograf. Jeg hadde egentlig ikke noe valg, sier hun og smiler bredt.

Som 16-åring flyttet Furmyr til Oslo for å ta fotoutdanning. Så skjedde det igjen noe som staket kursen videre. En av hennes første kunder var bladet Gravid, som spurte om hun kunne tenke seg å ta bilder av fødsler.

– Det føltes som julaften, nyttårsaften og bursdag på en gang, for det hadde jeg kjempelyst til, sier Eva Rose.

Siden den gang har hun fotografert fødsler.

Vil fjerne smertefokus

– I hele livet mitt så har jeg fått høre: Men Eva, en fødsel er det verste du skal gjennom i livet. Jeg har ikke født barn selv, så det er mange som vil belære meg og forklare at dette er helt grusomt, sier hun med innlevelse.

Gjennom 20 år har Eva vært med på over 120 fødsler, og hun har undret seg på om det virkelig kan være det verste?

– Jeg ser magien, kjærligheten og råskapen. Jeg ser alt. Jeg ser alt det fine med det. Og jeg syns ikke det er noe skummelt i en fødsel, selvfølgelig kan man være litt redd og bekymret, og du skal i gjennom smerter som du ikke er forberedt på. Men likevel, denne angsten som jeg hører om, at dette her det er så grusomt, det gjør at jeg har lyst til å vise hvor mye fint det finnes i en fødsel, sier Furmyr.

Privatlivet ut i lyset

– Jeg har prøvd å vise disse bildene til folk i mange år, men jeg har fått ganske mange kommentarer som nei, æsj, det vil vi ikke se, det er grusomt, og det der er for privat, sier den engasjerte fødselsfotografen.

Men så skjedde det noe da Facebook tok av og delingskulturen starta. Folk begynte å dele mer, og hadde litt mer åpenhet rundt privatlivene sine. Noe som gagnet henne, som hadde veldig lyst til at disse bildene skulle komme ut og fram.

Ble plassert i en krok

– I starten da jeg begynte å fotografere fødsler, var det mange jordmødre som ikke kunne fatte og begripe hvorfor jeg skulle være med. Å stå på deres arbeidsplass og ta plass for å ta bilder, de lurte på om vi har kommet dit at vi skal vi ta bilder av alt nå om dagen. De forsto ikke det der, jeg ble egentlig dyttet i et hjørne  med beskjed om å stå der, sier Eva Rose Furmyr og ler.

Men, i 2014 hadde hun en fotoutstilling på Oslo rådhus. Da ble det plutselig litt engasjement blant folk, og jordmødrene.

– Nå sier de: Åh, wow, se på disse øyeblikkene. Som de sier selv, vi står i det med liv og død, og vi greier ikke å se alt det vakre som du har klart å få fram på de bildene, sier Furmyr.

Ønsket velkommen

Etter det fikk fotografen vise fram bildene sine. Hun fikk også lov til å holde et seminar for jordmødre.

– For det første følte de yrkesstolthet, men de så også alle de fine øyeblikkene. De så også at dette er fint for andre damer å se, fordi at du har fått fram denne nære gleden og varmen som vi også ser på fødestua, forteller Furmyr.

Da ble det viktig for henne å få ut budskapet at fødsel ikke trenger å være det verste du skal gjennom.

– Hvis du klarer å sette deg litt inn i hvilke rettigheter og muligheter du har, blir du litt tryggere. For det er alt det handler om i en fødsel, nemlig trygghet. Føler du deg trygg, så får du veldig ofte en fin fødsel, uansett hva utfallet er. For du blir sett og du blir hørt.

– Jeg har masse bilder som viser denne styrken. Kvinner som sitter der å strammer musklene og viser at dette her er power. Fordi, kvinner begynner å miste trua på seg selv, og det synes jeg er synd. Så da må vi gjøre noe med det, de må få tilbake trua. Og da trur jeg at flere vil få fine opplevelser.