Anne Karin Daniloff har på vegne av Naturvernforbundet tatt turen til Cermaqs lokalitet Eidnes i Langfjord. På land fant hun haugevis med plastavfall.

– Her har de sagd opp kasserte merderinger og annet oppdrettsutstyr. Man har sagd rett på bakken og området er svært forurenset med plastbiter fra utstyret.

VERST: Det verste er likevel de små bitene som ligger igjen i naturen. Det er disse Naturvernforbundet tror blir vanskelig å få ryddet opp. Foto: Anne Karin Daniloff/Naturvernforbundet

Nasjonalt problem?

Daniloff sier at dette er et tilbakevendende problem fra næringen. Hun forteller at Naturvernforbundet sitter på bilder og informasjon om at dette skjer flere steder over hele landet. Selv har hun plukket plastavfall på flere strender, uten å vite hvor det kom fra, men det var før hun oppdaget dette i Langfjord.

– Det ser så forferdelig ut og det forurenser området stort. Metoden de har brukt gjør at området umulig kan renses igjen.

SPREDT I OMRÅDET: Anne Karin Daniloff mener de små partiklene fra sagingen har spredt seg utover området. Foto: Anne Karin Daniloff/Naturvernforbundet

Hun sier at slikt avfall må leveres til kontrollert destruksjon og gjenvinning, og at kappingen bør skje på en duk eller innendørs, ellers spres plast/mikroplast i naturen.

– Har merden kommet i en bit til lokaliteten bør den fraktes fra lokaliteten i en bit, påpeker hun, og sier at det ikke kan aksepteres at man sager rett på bakken utendørs.

– Vi vurderer nå hva vi skal gjøre med dette, altså om det er en sak for anmeldelse. Vi har jo alle en generell aktsomhetsplikt, men som det er spesielt viktig at stor-industrien følger, sier Daniloff.

IKKE FORNØYD: Anne Karin Daniloff sier hun og Naturvernforbundet har flere eksempler på det samme. Hun har ikke trua på at det lar seg rydde opp, selv med kostemaskin. Foto: Merete Reginiussen