Venstre la fram en 25 punkts liste med konkrete forslag til kommuneplanen for miljø og energi.  Venstre forklarte at deres 25 forslag var blitt til etter en prosess med innbyggere og miljøbevegelse. Blant annet var et generelt punkt om at en skal ta vare på og verne om drikkevannskilden ved å lage restriksjoner på grustaket Jordfallet.

Lettvint og useriøst

– Vi er ikke mot å ta vare på drikkevannet i Alta, tvert om. Dette er imidlertid å lure Jordfallet inn i en klima og miljøplan, en sak som er under full behandling i kommunen som egen sak. Jordfallet har det vært jobbet med siden 1999 og det vi ender på kan få store konsekvenser for næringsdrivende, blant annet lastebilnæringen. Vi kan ikke ha en så lettvint behandling av en så viktig sak, det er useriøst, klargjorde Frp-leder Odd Erling Mikalsen og la til:

– Dersom dette er standarden på partiets politiske behandling av saker, er jeg helt sikker på at ingen parti vil samarbeide med Venstre i framtiden.

UTMELDT: Per Tore Bech Nygård er ikke lengre med i Venstres gruppemøter. Foto: Jarle Mjøen

Refsen fra Frp ble fulgt opp med en mild kritikk fra en av sine egne, eller rettere sagt en tidligere Venstre-politiker. Per Tore Bech Nygård har nemlig meldt seg ut av Venstre på grunn av partiets ekteskapmed Frp i regjering. Ifølge Venstres gruppeleder Trine Noodt er det et godt forhold mellom Bech Nygård og Venstre-gruppa, men han deltar ikke lengre på gruppemøter.

– Det er godt med engasjement. Det er ingen tvil om at her er det mange gode forslag, men de burde ha kommet mye tidligere i prosessen slik at de som er mest relevant for miljø og energiplanen kunne vært tatt inn her. Når forslagene kommer først nå, er de vanskelig å få vurdert fordi de ikke er prissatt og demed vanskelig å avgjøre om de er relevant.

Hvor mange miljøpartier?

Fra posisjonspartiene brukte både Frode Lindal (MDG) og Tommy Berg (SV) mye av tiden på å påpeke hvor viktig det er at kommunen får en god kommunedelplan for miljø og energi.

– Det er viktig for Alta kommune å få på plass et klimaregnskap, påpekte Lindal, som mente det ville gi et langt sterkere fokus på hvilke titak som ville være et pluss i regnskapet og hvilke som ville være et minus.

– Blant posisjonspapirene er vi to miljøpartier, SV og MDG, begynte Tommy Berg, og utvidet antallet etterhvert som både KrF og Ap reagerte og krevde at også de var miljøparti.

I planstrategien er det vedtatt oppstart av arbeidet med en kommunedelplan for energi, miljø og klima høsten 2016. I henhold til plan- og bygningslovens § 11-13 skal det utarbeides planprogram for alle kommuneplaner. Planprogrammet ble fastsatt av kommunestyret i Alta 06.03.17. Forslag til kommunedelplan ble behandlet av planutvalget i møte den 04.10.17, og ble besluttet lagt ut til offentlig ettersyn og sendt på høring, i henhold til plan- og bygningslovens § 11-14.

1. Med hjemmel i plan- og bygningslovens § 11-15 vedtar Alta kommunestyret kommunedelplan for energi, miljø og klima. 2. Kostnadsrammen for planen er på kr 4 908 600,-. Kommunestyret tilrår at kr 1 125 000 innarbeides på investeringsbudsjettet for 2019 som kommunal egenandel til gjennomføring av tiltakene i planen.