Det er fylkesvei 882 fra leirskolebygget i Øksfjordbotn til Tappelufteidet som Terje Haugen har ryddet på eget initativ. Han konkluderer med at enkelte ser ut til å være storforbrukere av veien som søppelplass.

– Det ble et variert innhold. Det vi fant mye av var sigarettsneiper, tomme snusbokser, sigarettpakker, brus- og ølbokser.

Surret plast

Haugen forteller videre at han også fant tre stykk fettpatroner som var tomme, han antar de er brukt til å smøre tyngre maskiner. Og vegvesenets sandkasser var surret med plast.

– Det ligger også igjen en del brøytestikk, både hele og i biter, som ikke er samlet inn.

Haugen henviser samtidig til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens utspill angående dugnadsbasert søppelrydding langs veiene.

– Det er gledelig at dugnadsånden lever og at privatpersoner melder seg frivillig til å samle inn søppel langs veiene våre. De skal bli møtt med en stor takk - ikke med byråkrati og unødvendig regelverk slik enkelte har opplevd. Jeg gir nå Vegdirektoratet i oppdrag å forenkle regelverket slik at dugnadsgjenger enkelt kan rydde langs veiene våre. For å støtte opp om dugnadsinnsatsen ønsker jeg at det etableres en norsk versjon av USAs «Adopt a highway», sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

I en pressemelding skriver regjeringen at frivillige som har blitt møtt med krav om kursing, ikke er det man så for seg da man sa at regelverket skulle praktiseres på en hensiktsmessig måte.

– Jeg ber nå om at regelverket forenkles slik at man enkelt kan drive dugnadsbasert søppelplukking langs alle veier som er åpne for gående og syklende, sier Olsen.

Haugen mener hans funn på den korte strekningen viser at flere må ta et frivillig ansvar og det må være enkelt å bidra.