Monica Nielsen (Ap) både tror og håper at KrF vil sikre flertall for å bryte kontrakten med Babcock som har fått kontrakten for å drifte flyambulansene fra juli 2019.

– Samtidig er viktig at vi ikke får en tabbereprise når båtambulansetilbudet skal ut på anbud i disse i dager. På samme måte som for flyambulansedriften er det bygd opp kompetanse på denne tjenesten gjennom mange år på basen i Øksfjord, og vi kan ikke risikere at vi gjennom anbudskonkurransen taper denne kompetansen, sier Alta-ordføreren.

Hun  understreker at båtamulansen er en kritisk tjeneste for å sikre liv og helse til innbyggere i Alta og Loppas ytterdistrikt.

– Løsningsordet er virksomhetsoverdragelse. Det ble ikke stilt krav om dette i flyanbudet, og vi opplever nå konsekvensene. Til syvende og sist er det helseminister Bent Høie som har ansvaret, og tar han tabbereprise på båtambulansetilbudet må han svare for dette. Men tabben trenger ikke skje. Det haster, men er tid nok til å kreve virksomhetsoverdragelse, og det må skje før anbudet lyses ut, fastholder Nielsen.

Må svare

Altaposten kunne tirsdag fortelle at Senterpartiet og Geir Adelsten Iversen har utfordret helseministeren til å gi skriftlig svar på om det blir lagt inn virksomhetsoverdragelse som forutsetning dersom konkurransen gir skifte av transportør.

– Vil statsråden sørge for at ambulansebåttilbudet i framtiden vil være minst like godt som i dag? er spørsmålet fra Adelsten Iversen som helseministeren nå ifølge prosedyrene til Stortinget må besvare skriftlig.

Varslet krise

Allerede i februar, lenge før de store mediene i Norge begynte å interessere seg for luftambulansetjenesten, hadde Altaposten flere saker som belyste en kommende krise. Her kom det blant annet fram frykt for totalt sammenbrudd i tjenesten på grunn av pilotflukt som en følge av dårligere lønns- og pensjonsbetingelser. Bakgrunnen var at at det ikke var stilt krav om virksomhetsoverdragelse i anbudet, eller at Babcock som vant anbudet var villig til å innrømme virksomhetsoverdragelse.

– Det var en varslet krise. Alt som det ble advart mot slo til. Nå må vi gjøre alt for å unngå at den samme krisen rammer kystbefolkningen som er fullstendig avhengig av båtambulansen. Jeg er svært glad for at både lokalpolitikere og stortingspolitikere nå er opptatt at tabben ikke gjentar seg, sier Alta-ordføreren.