Rutinerte personer skifter beite, men hele 250 søkere til nye politistillinger i Alta og Kautokeino tilsier at det skal være en smal sak å fylle på.

Erfarne folk

Fem politibetjenter i Alta slutter for å arbeide andre steder i politiet. Avisa er kjent med at innsatsleder Håvard Martinsen skal over til Reinpolitiet. UP-betjent Lars Ole Nygård flytter sørover for å jobbe ved operasjonssentralen for politiet i Øst politidistrikt, som omfatter hele Mjøs-regionen med 300.000 innbyggere.

Videre skal tre andre ansatte også slutte. To av dem begynner i stillinger i politiet i Tromsø. Den ene av disse, er Arnold Skimelid, sønnen til Inge Skimelid som tidligere var lensmann i Alta. En annen kvinnelig politibetjent som har vært vikar skal begynne å arbeide som kriminaltekniker ved Troms politidistrikt. I tillegg slutter Magnus Nilsen, som tidligere også har vært lensmann i Nordkapp, for å begynne i bank.

Samtidig som mange flytter på seg, går det straks ut 700 studenter fra Politihøgskolen. Det betyr at det er flust med søkere til de ledige stillingene både i Alta og Kautokeino.

Nye karriereveier

Overbetjent og seksjonsleder for den politioperative styrken i Alta lensmannsdistrikt,  Svein Tore Nilsen, forteller at til stillingene i Kautokeino var det 137 søkere, mens det var nærere 120 til ledige jobber i Alta.

– At så mange slutter ved et lokalt lensmannskontor som fem er kanskje oppsiktsvekkende sett utenfra, men det er ingen dramatikk i dette. Og kontoret tømmes ikke for folk. Saken er, at det som følge av omorganiseringen av politidistriktet, har kommet en del nye stillinger til og med det også nye karriereveier.  Noen går til andre distrikter, noen går til sivile jobber, men det er slik jeg forstår det ikke fordi det ikke er «værandes» hos oss at de søker andre utfordringer, sier overbetjent Nilsen.

Må erstattes

Han sier det er synd for kontoret at de mister folk med lang og nyttig erfaring, samtidig er det bra at folk ønsker å prøve ut nye karriereveier og da må vi erstatte disse.

– Det skaper utfordringer å miste folk som har mye erfaring, så jeg skulle gjerne ha beholdt dem alle sammen, men slik er ikke verden, fastslår Nilsen.

Han klargjør for å lyse ut alle stillingene etter hvert. Når Martinsen slutter for å begynne i reinpolitiet må kontoret i Alta ha ny innsatsleder.

Mister politiadvokater

Tre politijurister pakker også sine saksmapper. Ernst Pettersen skal pensjonere seg, Ronny Jørgensen flytter til Tromsø for å bli politijurist der, mens Jon Mjellekås flytter til Hammerfest for å bli dommer ved tingretten der.