Claus Jørstad forteller åpenhjertig om sin egen erfaring for å vise helseministeren viktigheten av en fungerende luftambulanse. Han har heller ikke silkehanskene på når han stiller spørsmål til geografikunnskapene til de som sitter i Oslo-gryta.

Fikk blodpropp

– For litt over en måned siden la jeg meg ned for å sove om kvelden, og fikk plutselig en stikkende smerte i lungen. Dette var kort tid etter var blitt operert for korsbåndskade. Frykten for at jeg hadde fått blodpropp kom derfor over meg.

– Jeg fikk en plutselig angst og begynte i tillegg å hyperventilere. Jeg var rimelig sikker på at dette ikke var noe å ikke bekymre seg over, forteller Jørstad.

Han tok derfor kontakt med 113. Knappe 15 minutter gikk fra han hadde lagt på til ambulansen sto på gårdsplassen og noen minutter senere ankom han helsesenteret i Alta.

Her ble det konstatert at Jørstad måtte sendes til Universitetssykehuset Nord-Norge øyeblikkelig, og ambulanseflyet ble varslet.

– Fra jeg rullet ut fra akutten i Alta til vi ankom UNN, gikk det ganske nøyaktig 1 time. Man kan gjerne snakke om luftambulansens reisetid er kort, med 20 minutter, men fakta er at med transport til/fra flyplass samt omlasting er derved reisetid tre ganger så lang.

På UNN ble det konstatert to blodpropper i lungene.

Frykter det verste

For Jørstad gikk det heldigvis bra. Men det stopper han ikke til å tenke på hvor ille det kunne ha gått.

– Hva hvis denne blodproppen hadde oppstått i hjernen? Eller hovedarterie til hjerte eller lunge? Ved sistnevnte ville det vært dødsfall i løpet av minutter. Ved for eksempel hjerneinfarkt må behandling igangsettes innen 4,5 timer. Det å kjøre landeveien til UNN, hvor kompetansen er på topp, er 450 kilometer. For resten av fylket enda lengre. Det sier meg at luftambulansen ikke bare viktig, men livsnødvendig.

– Dette tror jeg folkene som sitter sørpå ikke har forståelse for. Selv med luftambulanse forsvinner dyrebar tid, og tiden er faktisk på grensen. I mitt tilfelle gikk det totalt fire timer fra blodproppen oppstod til jeg rullet inn på UNN.

Ønsker forståelse

Luftambulansetjenesten meldte tirsdag at Forsvaret etablerer midlertidige ambulansehelikopterbaser i Kirkenes og Lakselv. Beredskapen med ambulansefly har vært variabel den siste tiden på grunn av pilotmangel hos operatøren, og Luftambulansetjenesten ba derfor forsvaret om hjelp, som ett av flere tiltak, skriver NTB.

– Hva om dette hadde skjedd sørpå og folk måtte belage seg på ambulansetransport som ble drastisk forlenget, eller i verste fall ikke var der? Jeg tipper himmel og helvete ble satt i gang for løse det, sier Jørstad.

Forstår frustrasjonen

Helseminister Bent Høie sier til Altaposten at han forstår Jørstads frustrasjon over det som er en spesiell situasjon.

– Jeg deler hans bekymring. Det er en tøff situasjon og jeg er takknemlig for helsepersonell som stiller opp, og Forsvaret som tirsdag satte inn et bemannet helikopter i Finnmark og setter inn ytterligere ett torsdag for å kompensere for flyene som er satt på bakken.

Han sier videre at målet hans er å finne en løsning på ambulansekrisen.

– For å klare dette er det viktig at vi nå jobber sammen for et felles beste. Derfor er jeg glad for at partene nå snakker sammen igjen, avslutter han med.