I takt med at vi våkner fra vinterdvalen tar også antallet eiendomshandler seg opp. Mai er landets toppmåned hva angår kjøp og salg av bolig, og står i klar kontrast til den mørkeste vinterperioden.

Fin årstid

Er du blant de som er på skal kjøpe eller selge akkurat nå, bør du utnytte de naturgitte forhold som ligger i at eiendommen smelter fram, mener eiendomsmegler Daniel Andrè Adamsen ved Eiendomsmegler1 Nord-Norge.

– En ting er at det er blitt lange dager og du kan se huset i godt lys. Men tineperioden kan også spare deg for mye penger. Det er nemlig nå du kan oppdage vann- og råteskadene på boligen du har tenkt å kjøpe, poengterer han.

Både tak og kjeller bør sjekkes, om kjøper tar seg tid til det:

– Det er ikke alle som tenker på det når de er på visning. De sjekker at alt er ok på kjøkkenet og badet. Men du bør også se etter det som virkelig koster.

Eiendomsrunde

Det er her støvlene kommer inn. Rådet fra eiendomsmegleren er at du har disse med på visning, for å kunne ta en grundig befaring av eiendommen.

– Gå en ordentlig runde rundt huset. Legg merke til hvordan vannet renner og undersøk fallet på terrenget rundt boligen, slik at ikke vann blir stående inn mot husveggen. Sjekk for lekkasjer, for når det er masse snø som tiner kommer vann inn på uante steder. Alt dette er vanskeligere å oppdage på de andre årstidene.

Når smeltingen setter som verst tiner også rør og avløp i full fart. Om dreneringen ikke fungerer vil vannet kunne renne ned i kjelleren. Sjekk at takrennene fører vannet ut fra huset, og ikke inn mot det, tipser eiendomsmegleren.

Sjekk for fukt

Oppunder taket kan du også finne kostbare «overraskelser»:

– På vinteren er det ikke så mye nytte i å ta seg en tur på mørkeloftet under visningen. Det er mørkt, minusgrader og loftet er tørt uansett. På våren kan du sjekke at det ikke er fukt og at det ikke lukter. Da er du sannsynligvis på trygg grunn, også for resten av huset, sier Adamsen.

Kontrolltid

Som selger bør du også utnytte årstiden, poengterer han:

– Selger bør ferdigstille og kontrollere disse tingene og gjøre seg klar til visning nå. Det er lurt å ta en ordentlig sjekkrunde på huset, og sette seg i kjøperens sted. Kjøper kan inspisere eiendommen nøye, det bør selger også gjøre for å forsikre seg at alt er på stell.

Kan bli flinkere

Eiendomsmegleren legger ikke skjul på at han synes folk godt kan ta seg bedre tid i forkant av huskjøpet, og sjekke at mest mulig er på stell:

– Folk ber altfor sjeldent om andregangs visning. Det er jeg ærlig på overfor kunder og; det er nesten sånn at man bruker mer tid på å vurdere om man skal kjøpe iPhone eller Samsung. Dette er småpenger sammenlignet med et huskjøp til tre-fire millioner.

– Enn det å ta med fagfolk på visning?

– Det anbefales, men det viktige er å ta med en faktisk fagmann, ikke en selvoppnevnt en. For enkelte tror de kan og vet – men ender i stedet opp med å feilinformere kjøperen.

– Du frykter ikke mer arbeid om du oppfordrer til andregangs visning samt til å møte opp på visning med fagfolk?

– Vel, det kan bli mer arbeid på oss eiendomsmeglere før salget, men dette handler om å holde et kundefokus. For kundenes del, og da snakker jeg om både selger og kjøper, kan man slippe unna reklamasjoner og annet etterarbeid dersom det gjøres en god jobb før salget finner sted. Det er en vinn-vinn-vinn-situasjon, slik jeg ser det.