– Vi er så enige, så enige. Vi er enige om at vi skal slå sammen fylkesorganisasjonene. Og vi er tidlig ute og har god tid. Dette skal vi få til, sier Britt-Eva Elvejord Jakobsen i FFO Troms.

Jakobsen og en representant til var gjester under hele årsmøtehelga.

– Jeg er veldig glad for å være her og at vi har så godt samarbeid, sier hun.

Snart avtroppende leder i FFO Finnmark, Bernt Tande, er enig.

– Vi er veldig få i Finnmark, og det er mye lettere å få til kurs og møter når vi er flere. Det er tross alt helse vi driver med. Når vi er sammen med Troms har jeg tro på at vi kan få til gode arrangementer, sier Bernt Tande.

Tande forteller at de siste to årene har de hatt et veldig samarbeid med Troms, med regionale møter og kurs. Finnmark har også vært invitert på styremøter til Troms og snakket om sammenslåingen.

– Det blir mye lettere å holde kurs for 30-40 stykker en plass, enn for 10-15 stykker, sier han.

40-årsjubileum

Siden FFO Finnmark er 40 år i år, var det også på sin plass med en jubileumsmiddag. Dit var tre tidligere ledere invitert.

– Det var ei flott helg, og en flott middag, sier Tande.

Lørdag var det et orienteringsmøte om sammenslåingen, og festmiddag på kvelden. Søndag var det årsmøte med valg.

Selv valgte han å trekke seg som leder av helsemessige årsaker.

– Jeg synes yngre krefter kan styre nå. Jeg er jo tross alt 76 år, sier han.

Det er 28 medlemsorganisasjoner under FFO-paraplyen (Foreningen for folk med nedsatt funksjonsevne) i Finnmark. Det er 6.700 registrerte medlemmer.

– Vi har hatt et veldig bra årsmøte, med gode diskusjoner. Så var det ekstra hyggelig at lederen fra Troms var her. Vi har et godt samarbeid de siste årene, og vi er enige om å slå sammen fylkeslagene, sier avtroppende leder Bernt Tande.

Han er glad for at de har fått FFO oppe og gå igjen etter en vanskelig periode.

– Nå har vi god økonomi, og kan se fremover og drive med kursvirksomhet, sier Tande.

Om brukerutvalget

En viktig sak for FFO er muligheten til å delta i helseforetakenes brukerutvalg.

– Helseforetakene har nå bestemt at det er de som skal bestemme og finne

– Vi skal få lov til å foreslå representanter, men så skal de velge hvem de vil ha som leder og nestleder. Det synes ikke vi noe om, sier Tande.

FFO Finnmark har derfor gjort et vedtak, og en årsmøteuttalelse.

– De fleste helseforetakene i Norge, her i nord så er det Finnmarkssykehuset, Helse Nord og UNN, har endret mandatet for valg av sine brukerutvalg. I sine nye forslag skal vi komme med mange flere forslag enn de trenger, så skal de velge hvem de vil ha. På den måten styrer de hvem som skal være i utvalgene. Det synes vi ikke noe om! Da har vi ikke noe brukerutvalg lenger!

Vedtak: «Årsmøtet i FFO Finnmark registrerer at de fleste helseforetakene i Norge i 2017 har endret reglene for oppnevning av sine brukerutvalg. Fra å være brukerutvalg på systemnivå er det nå etter vår mening redusert til utvalg for foretaksstyret brukerinnspill. Dette nye prinsippet undergraver myndighetenes ide om at brukerne skal være frie og selvstendig talerør inn i helseforetakenes styrer. Årsmøtet i FFO Finnmark ber FFO Norge behandle saken.»

FFO Finnmark har valgt ny leder, som skal virke frem til sammenslåingen med Troms i 2020.

Den nyvalgte lederen er Elin Mary Sabbasen fra Tana.