Partiet Venstre vil at finnmarkinger skal ha samme mulighet som resten av landet til å velge miljøvennlige transportløsninger og like god infrastruktur/tilrettelegging for ladepunkter for el-bil slik resten av landet har.

Stiller spørsmål

Nå har partiet, med Venstres Jon Gunnes som sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, stilt skriftlig spørsmål til klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Her spør stortingsrepresentanten om hvilke grep statsråden vil ta for å sikre at det bygges ut tilstrekkelig med ladeinfrastruktur for elkjøretøy i Finnmark og Nord-Troms.

Ikke nok tilskudd

Bakgrunnen for spørsmålet er at aktører som bygger ut nettet av ladestasjoner i Norge, hevder dagens tilskudd gjennom Enova, som innebærer 40 prosent støtte til utbygging ikke er nok for å oppnå lønnsomhet i Finnmark og Nord-Troms.

I Finnmark påpeker Gunnes at det trengs tilnærmet 100 prosent støtte for å oppnå lønnsomhet og i 2016 prøvde Enova nettopp dette, slik Altaposten tidligere har omtalt. I 2016 søkte ingen, da aktørene hadde så mye å gjøre at de ikke kunne ta denne jobben.

– Se på andre ordninger

Trine Noodt (V) sier at regjeringens mål med å kun tillate salg av nullutslippsbiler fra 2025, må føre til at myndighetene nå må se på saken med alvor.

– Vi snakker så pent om «det grønne skiftet», og da må regjerningen blant annet gjøre noe med ladestrukteren også i Finnmark. Her finnes det per i dag blant annet ikke noen hurtigladestasjoner. Vi er kun 75.000 innbyggere. På grunn av dette lave «volumet» må man se på bedre ordninger fra Enova eller andre muligheter for utbygging ettersom kommersielle aktører ikke finner lønnsomhet i å bygge ut selv, sier Noodt.

– Må på plass fort

Noodt mener det haster, og vil ha ladeinfrastruktur for elkjøretøy i Finnmark og Nord-Troms på plass så fort som mulig.

– Vi kan ikke sitte å vente på dette lenger. Løsninger må på plass, og ettersom både spørsmålsstiller Jon Gunnes og statsråd Ola Elvestuen representerer Venstre, så tror jeg dette er til Finnmarks fordel, håper hun.

– Når kommer svar på spørsmålet?

– Det bruker å ta ei uke eller to, og uansett hva utfallet av svaret blir, så er ladeinfrastruktur for elkjøretøy i nord noe vi vil jobbe hardt for den kommende tiden.