På bakgrunn av Sintefs resultater, lå det til flytting av ambulansebåten fra Øksfjord til Hasvik, men styret i Finnmarkssykehuset bestemte sist uke at ambulansebåten skal ligge i beredskap i  Øksfjord.

Sintef  anbefalte flytting av båtambulansen fra Øksfjord til Hasvik i sin utredning, mens Finnmarkssykehusets egen utredning landet på motsatt konklusjon. Nå har styret slått klubba i båtdekket, båten blir i Øksfjord.

– Dette var en skikkelig gledelig nyhet. Jeg er kort fortalt jublende glad, for da har styret hørt på innspillene fra Loppa og Alta – og hørt på de ansatte som er kjent med farvannet. Dette var skikkelig positivt også for Rognsundstedene, sier ordføreren i Loppa, Steinar Halvorsen.

Glad som innbygger

Reder og daglig leder for Loppa legeskyssbåter AS, Mats-Olav Martinsen sier til avisa at plasseringsstedet for båten går ut første januar.

– Nå har styret bestemt at ambulanseplanen gjelder fra 2019 til 2029, så da er det kanskje grunn til å juble?

– For oss som rederi har det naturligvis ikke særlig stor betydning hvor Finnmarkssykehuset bestemmer at båten skal ligge i beredskap, men som innbygger i Loppa er jeg veldig glad for dette, sier Martinsen.

Han legger til at for drifta av legeskyssbåten ville det teknisk ha vært en katastrofe å ha den i Hasvik.

Må regne anbud

– Etter mitt skjønn har Finnmarkssykehuset her gjort et godt vedtak. Som innbygger i Loppa kommune er jeg veldig positiv til dette. Så spørs det om jeg er like glad som reder når vi skal gjennom en ny konkurranse om driften av legeskyssbåten, for anbudet for driften går ut fra nyttår og da må vi ut i en anbudsrunde hvor resultatet ikke er gitt på forhånd, sier rederen og daglig leder for legeskyssbåtene i Loppa, Mats-Olav Martinsen.

Han understreker at det så langt han er kjent med er driften av legeskyssbåten ennå ikke er sendt ut på anbud.

Dette er vedtaket

Utredningen til Finnmarkssykehuset ville beholde båtambulansen kun ut denne anbudsperioden, altså med opphør fra nyttår, men styret snudde dette rundt og nå beholder Øksfjord legeskyssbåten i 10 år framover.

1. Ambulanseplanen for Finnmarkssykehuset 2019 til 2029 vedtas.

2. Styret vedtar at båtambulansen skal være stasjonert i Øksfjord.

3. Styret ber administrerende direktør utrede behovet for en framskutt ambulanseenhet på Skaidi. Saken legges frem for styret innen utgangen av 2018.

Bakgrunnen for vedtakets punkt 3, er at det skal bli slutt på at Hammerfest-ambulansene driver henting av pasienter i Skaidi, i stedet for skal det utredes en såkalt fremskutt ambulanseenhet på Skaidi.

Fast på Skaidi

Finnmarkssykehuset skriver i sin rapport om ambulansetjenestene at dekningsgrad og responstid er tilfredsstillende. Det de ønsker forandring på er å få en egen ambulansestasjon på Skaidi. For å få til dette fjerner de en bil på dagtid både i Hammerfest og Havøysund.

Her er Sintef sin rapport helt på linje med Finnmarkssykehuset og Sintef skriver at Hammerfest har en betydelig henteaktivitet på Skaidi med rundt 700 pasienter årlig som overføres fra bil og kjøres til Hammerfest sykehus. Hensikten med hentingen er at bilene fra Alta og Kautokeino skal komme seg raskere tilbake til sine baser, heter det i Sintefs rapport som konkluderer slik:

– Det synes lite fornuftig at de bilene som henter pasienter er stasjonert i Hammerfest. Vi foreslår derfor at det opprettes en ambulansestasjon på Skaidi i Kvalsund som tar denne omfattende overføringsjobben. Det gir samtidig en betydelig større nærhet til nærmeste ambulansestasjon for beboere og gjennomgangstrafikkerende i Kvalsund, heter det i Sintef-rapporten.