– Vi tenkte å skrive om de to som kommunen har plukket ut til å få gratisbillettene, hvem sender dere?

– Jeg kjenner ikke til dette, sier Tor Helge Reinsnes Moen i Alta kommune.

Og det skulle vise seg at det ikke bare var to altaværinger som gikk glipp av forestillingen på operahuset.

Tor Helge Reinsnes Moen. Foto: Arkiv

Nye publikummere

De to skulle plukkes ut fordi de aldri hadde opplevd opera eller ballett før.

I anledning jubileumsforestillingen den 12. april hadde operaen tilbudt gratisbilletter til alle landets ordførere. Slik skriver Den Norske Opera og Ballett på sin hjemmeside:

«14. april framføres verdens mest spilte opera, La traviata. Til forestillingen har alle landets ordførere og kommuner blitt tilbudt gratisbilletter, med anledning til å gi disse videre til noen fra kommunen som aldri har opplevd opera eller ballett før. Salen blir full av nye publikummere denne kvelden».

I intervjuet med administrerende direktør Geir Bergkastet beskrives feiringen av 10-årsjubileet slik:

– Torsdag 12. april vil det være full sal med gjester vi vil takke for de siste ti årene, mens vi lørdag 14. april fyller Hovedscenen med folk som aldri har vært på forestilling her.

Ukjent invitasjon

Verken Alta, Kautokeino eller Loppa kommuner synes å ha fått invitasjon til feiringen av operahusets 10-årsjubileum. Alta kommunes kulturleder Tor Helge Reinsnes Moen kjente ikke til saken da vi tok kontakt.

Heller ikke Johan Vasara, ordfører i Kautokeino er kjent med noen invitasjon til operaen.

– Jeg har verken registrert eller hørt noe om dette før jeg så innslaget på nyhetene forleden dag og har ikke registrert noe inn i posten, skriver Vasara i en e-post til Altaposten.

Søppelpost

I Loppa kommune viser det seg etter hvert at de har mottatt en e-post fra Operaen, men at den har havnet i spamfilteret – rett i søppelposten...

– Joda, vi har mottatt en mail. Det har vi funnet ut av i ettertid. Problemet er at den har havnet i søppelposten og ikke er gått videre til noen i administrasjonen eller politisk ledelse. Det ville vært morsomt å sende to representanter fra Loppa kommune til operaforestillingen, men slik skjebnen til denne eposten fra operaen ble, så lot ikke det seg gjøre, sier ordfører Steinar Halvorsen som har undersøkt saken i dag.

I SØPLA: Ordfører i Loppa, Steinar Halvorsen, sier invitasjonen forsvant i mailens spamfilter. Han skulle gjerne sett at to stykker fra Loppa fikk dra. Foto: Arkiv

Mange kommuner var i siste liten

– Det er flere som har opplevd det samme som Alta, Kautokeino og Loppa. Mailen har stoppet i postmottaket. de aller fleste har fått mailen og tatt turen.

Det forteller pressekontakt, Camilla Yndestad, når Altaposten spør om de har fått tilbakemelding fra andre kommuner.

Pressekontakt ved operaen, Camilla Yndestad. Foto: Den Norske Opera og Ballett

Markedssekretær Tine Fredriksen Solum sier ingen av mailene de sendte ut, kom med feilmelding i retur.

– Vi hadde liste over alle kommunene i landet, og de ble sendt til postmottakene. Selve invitasjonen var påført «Kjære ordfører». Så vi var avhengig av at den ble sendt videre til rett person i rett tid, sier Solum.

– Har gjort alt vi kan

Solum forteller videre at fristen egentlig var før påske, men at de har jobbet helt fram til fredag med å plassere kommuner som har kommet i siste liten.

– Noen ganger har det vært interne rutiner i kommunene som har gjort at de ikke har kommet fram. Det synes vi er kjempesynd. Vi har gjort alt vi kunne for å hjelpe til når kommunene har tatt kontakt.

Yndestad sier operaen har en løsning for dem som ikke fikk med seg folkefesten.

– Hvis det er ordførere som ikke fikk invitasjonen i tide, men har lyst å ta turen, er de hjertelig velkommen til å komme på en forestilling. Det er da fritt valg mellom alle forestillingene våre. Hvis kommunen heller vil sende to innbyggere, gjelder det samme og vi fikser med glede billetter.