– Vi satser mer og vi går nye veier. Det å montere stålkonstruksjoner er helt nytt for oss, men det er veldig spennende. Vi satser mange millioner, forteller Ole Heggeli i HAK Entreprenør AS, entreprenørselskapet som har høstet store ovasjoner til tross for at de ikke har holdt på så lenge.

HAK Entreprenør lar seg ikke kue av problemene hos polske Vistal Gdynia, som gjorde at deres datterselskap gikk over ende. Det polske selskapet har konkursbeskyttelse, og bygger fortsatt elementene til det store prosjektet Tana bru. Det som er nytt, er at nystiftelsen HAK Steel AS skal gjøre monteringen.

SATSER PÅ STÅL: Ole Johan Aas og Ole Heggeli tar HAK Entreprenør videre. Da Vistal Gdynia fikk problemer, tok HAK tak i stålet. Foto: Rolf E. Lund

Full kontroll selv

Ved å kjøpe opp noe utstyr fra konkursboet, og overta noen av de beste folkene satser HAK-gründerne på nytt selskap.

Dermed får de kontroll på fullføringen av Tana bru.

HAK Entreprenør har ikke tidligere drevet med stålkonstruksjoner selv.

– Vi har ofte kombinasjoner av stål og betong i våre prosjekter, og det nye selskapet skal hovedsaklig drive med egne ting. Det første oppdraget vi har er å montere stålet på Tana bru, forteller han.

Stålmonteringen startet like over påske. Nesten 3.000 tonn skal på plass. Arbeidet skal være ferdig høsten 2019.

Stålselskapet blir som en underentreprenør for HAK Entreprenør på de ulike prosjektene.

Polsk kompetanse

HAK Steel får en polakk i lederstolen; Robert Leopold som også med på eiersiden, sammen med to andre polakker som er godt kjent i bransjen i Norge.

– Robert Leopold er en stor kompetanse på dette området. Selv om han bor i Polen, vil han være mye i Tana og følge opp bygginga av Tana Bru, forteller Heggeli.

Han sier de har store forventninger til nysatsingen. Det meste av det oppkjøpte utstyret er i Tana allerede, så det blir videreføring av jobben.

Heggeli kan røpe at de også har gjort noen andre, nye avtaler for stålfirmaet, selv om dette var viktig for den pågående jobben med Tana bru.

– Tanaprosjektet er stort, her har vi enda 200 millioner igjen. Vi forventer en omsetning på 180-200 millioner bare med det vi har inne per nå, sier Heggeli og føyer til at de også har et 118 millioners prosjekt i Trondheim som skal være ferdig til jul.

Dermed består HAK-selskapene av HAK Entreprenør AS, HAK Entreprenør Holding AS, HAK Landmåling AS og nysatsingen HAK Steel AS.

HAK landmåling AS med daglig leder Johan Anders Bongo er et eget selskap med Bongo med på eiersiden.

– Dette gjør vi fordi vi ønsker å ha kontroll med oppmålinga på prosjektene våre, sier Heggeli.

Kjøpte nytt bygg

Med nysatsingen følger behovet for mer plass og HAK Entreprenør har kjøpt seg inn i Havneveien 30 (etter 2tal AS). 1. januar flyttet de inn i de nye lokalene. Det er HAK Entreprenør Holding AS (2/3) og Ronny Hermansen AS (1/3) som har gått sammen om å kjøpe halve 2tal-bygget. Eiendomsselskapet har de kalt RO2 Eiendom.

NYBYGG: Slik blir fasaden mot E6 med de tre selskapene side om side. Foto: Illustrasjon: Fagtrykk

– Vi har organisert det sånn at vi er i 1. etasje og Ronny Hermansen i 2. etasje, og så har vi felles lager. Protan fortsetter i sin del, forteller Ole Heggeli.

– Nå venter vi bare på nye reklameskilt, som er bestilt. Det blir veldig flott, sier Heggeli.

– Hordan blir det å dele bygg med noen som kan tenkes å være konkurrenter?

– Det er veldig fint fordi man fordeler leiekostnadene, noe som er hovedgrunnen til at vi gjør dette. Og så er det sjelden vi er virkelige konkurrenter. Vi har aldri vært på en ren veijobb som Ronny Hermansen, og vi er heller ikke så mye på bygg som Protan, sier han.

– Akkurat nå regner vi på forskjellige anbud på Sortland, Senja og i Mosjøen. Det er spennende. Sist fredag hadde vi anbudsåpning på to anbud der vi var billigst. Det var både Storelva bru til 15 millioner og et mindre anbud på Sibelco Stjernøya, forteller han.

Ifølge Heggeli ser de svært positivt på fremtiden med prosjektene de er igang med og nytt hjem.

De har dessuten levert flere anbud på mindre prosjekter, verdt 10-15 millioner. Med hovedfokus på bruer og fergekaier, og hele det skandinaviske markedet ser de absolutt muligheter fremover. For 2018 har de i alle fall full drift.

Dobler mannskapet

Med de nye selskapene må HAK-gutta også ansette flere. I løpet av året vil de være opp mot det dobbelte av antall ansatte av idag.

– Med alt vi gjør, all nysatsing og utvidelse dette året, går vi fra 50 opp mot 90-100 mann i løpet av året, sier Ole Heggeli.

– Er du stolt over det dere får til?

– Jeg er stolt, men det er litt skummelt også, sier han.