Jobben er allerede i gang. Det meste tyder på at skole og barnehage i Talvik og Leirbotn Oppvekstsenter som får merke kuttekniven først. Kommunalleder og oppvekstsjef Rikke Raknes avviser at det er lettest å starte en omorganisering som vil medføre mye støy med skoler og barnehager lengst unna maktens sentrum.

– Vi må snu alle steiner om vi skal makte det ambisiøse målet om å ta ned budsjettene for grunnskole og barnehage med 24 til 32 millioner kroner. Når vi nå starter med å se på strukturene for Leirbotn Oppvekstsenter og skole og barnehage i Talvik, er det fordi det allerede ligger et kommunestyrevedtak på innsparing og virksomhessammenslåing i Talvik og Kviby, forklarer Raknes til Altaposten.

Politisk runde

Oppvekstsjefen betegner prosessen som intern, og et ledd i administrasjonens oppfølging av politiske vedtak.

– Stemmer det at et av alternativene ikke bare er å gjøre rektor ved Rafsbotn skole til også ha ansvaret for Leirbotn oppvekstsenter, men at skolen i Kviby skal bli 1-4 skole?

– Jeg sitter her med et dokument som redegjør for et alternativ med innsparing på 600.000 kroner per år som fordrer felles ledelse og at Kviby kuttes fra 1-7 til å bli 1- 4 skole?

– Oi, da har nok det vært et alternativ som har vært på bordet. Jeg har ikke vært så tett på prosessen, men tror ikke dette er det alternativet som er mest realistisk. Skulle det bli fremmet er det ikke lengre en administrativ avgjørelse, men vil kreve politisk vurdering og beslutning. Vi har fullmakter og krav til å se på struktur, ikke til å legge ned skoler eller klassetrinn, slår Raknes fast.

Strukturendring

Forslaget fra administrasjonen ved oppvekstsjef Raknes er at skole og barnehage i Talvik skal slås sammen til Talvik Oppvekstsenter. Med felles ledelse hvor rektor ved skolen også skal være styrer for barnehagen, skal det spares 500.000 kroner årlig. I årets budsjett blir det kun halvårsvirkning, i og med at endringene iverksettes først fra høsten.

For Leirbotn Oppvekstsenter vil endringene også ha en dominoeffekt ved at Rafsbotn skole trekkes inn i de strukturelle endringene. Her skal rektor Monika Johansen ved 1-10 skolen i Rafsbotn også ha ansvar for skole, SFO og barnehage i Kviby. Leirbotn oppvekstsenter og Rafsbotn skole vil derfor få felles toppleder. Vedtatt innsparing er 500.000 kroner.

Dersom Leirbotn Oppvekstsenter i framtiden blir 1-4 skole vil det være få elever som som rammes. Høsten 2017 var det kun tre elever på mellomtrinnet i Kviby, og de tre elevene vil øke elevtallet på klassene på mellomtrinnet ved Rafsbotn skole slik at klassene blir fra ni til 12 elever.

Bygder i vekst

Tall Altaposten har hentet inn fra ulike kilder gir ikke et entydig bilde av elevtall og antall barn i barnehagene i Talvik og Kviby. I Kviby er det tilflytting og nye barn, noe som gjør at elevtallet, ifølge Alta kommune, vil øke fra 10 i inneværende skoleår til 12 i 2018/19. I Talvik er kommunens tall 79 nå, noe som reduseres til 66 i 2018/19 (usikker prognose). En nedgang som skyldes at elevene fra Kåfjord som ble overført skolen sist høst nå søkes tilbake til ny privat skole i Kåfjord.

Altaposten har imidlertid fått inn andre tall fra Talvik. Her hevdes det at det er 83 barn i skolen i år, men at det ligger an til et sannsynlig fall til rundt 75.

Barnehagen ved oppvekstsenteret i Leirbotn har hatt fire barn. I Talvik er det en to-avdelings barnehage med over 20 barn hvor antall barn justeres etter behov. I Talvik er det stort boligpress, og skolen opplevde netto økning i elevtallet sist høst selv etter justering for elevene fra Kåfjord som ble overflyttet.

– Blir bedre

Oppvekstsjef Raknes innrømmer at kommunestyrevedtakene om å gjøre strukturelle endringer i Talvik og Leirbotn gir administrasjonen lite handlingsrom. I tillegg er det nylig satt ferske mål på hva grunnskole og barnehage skal bidra med i «kuttedugnaden» for å gjøre kommuneøkonomien bærekraftig. Målet er å ta budsjettene ned med mellom 24 og 32 millioner kroner.

– For meg er det viktig å si at motivet for å omorganisere er mer enn bare kroner og øre. Fra både foreldre, ansatte og politikere kommer det røster som ønsker en omorganisering med oppvekstsentere for å ta et helhetlig ansvar for barn fra barnehagealder til de går ut av grunnskolen. Flere tror en modell med felles ledelse og mer samspill mellom barnehage og skole vil være veldig bra for det enkelte barn og elev, sier oppvekstsjef Rikke Raknes.

IKKE BARE PENGER: Oppvekstsjef Rikke Raknes sier at kommunen må spare, men at omorganiseringen som det nå jobbes med handler om mye mer enn bare kroner og øre.