Formannskapet i Kautokeino måtte i dag hastebehandle en henvendelse fra Fylkesmannen i Finnmark, etter at Miljødirektoratet har bedt om stengning av scooterløype 23 fra Ruoddojavre til Gahccan.

Uten begrunnelse

– Vi har fått mindre en en dags varsel på å svare, noe jeg klart synes er kritikkverdig  – og har vi virkelig kommet så langt at miljødirektoratet kan sitte i Oslo, peke på kartet og instruere Fylkesmannen til å be oss stenge ei scooterløype, uten at det er gitt noen begrunnelse en gang. Vi vet ingenting, men skal altså avgi en uttalelse før klokka 14.00 i dag, fredag, sier en opptrekt ordfører Johan Vasara, som sammen med resten av formannskapet steilet over henvendelsen.

– Jeg lurer jo på om det har landet en UFO som har radioaktiv stråling eller noe annet skummelt, men direktoratet ber om stengning med forskriftens paragraf 9 som handler om hensyn til reindrift eller viltinteresser –  og reindrifta har ikke kommet med noe stengekrav. Det bruker kommunen å bli orientert om, så dette er helt uhørt, sier Vasara.

Norge et diktatur?

Han sier det kan være både vettuge og kloke begrunnelser for at de blir bedt om å stenge, men sier dette likner på en statlig demonstrasjon av overmakt og det midt i den beste scootersesongen.

– Hele formannskapet var forferdet over denne henvendelsen og dette er hva som kalles for kommunistiske tilstander. Slik dette gjøres blir gjerne gjort i dikataturstater eller land vi slett ikke ønsker å sammenlikne oss med. Når Staten opptrer slik overfor en kommune så føles dette som et statlig overgrep mot lokaldemokratiet og mulig medbestemmelse, sier Vasara. Han beklager at kommunen ikke har fått vite hva som er bakgrunnen for kravet om å stenge løypa fra Ruoddojavrri til Gahccan fra 28.mars.

– Dersom løypa blir stengt av Fylkesmannen nå, så inndras samtlige dispensasjoner som er gitt også - og det er ikke noen aprilspøk, sier Vasara. Som forteller at høringssvaret fra kommunen kanskje blir noe mer diplomatisk utformet enn hans uttalelser i dette intervjuet.

Det har ikke lyktes å få kommentar fra verken Fylkesmannen og Miljødirektoratet.