Reinereren, Johannes Olavi Lantto, måtte grytidlig fredag morgen jage en gaupe som tok livet av kalvene som var på vinterfôring. En femte måtte nesten også bøte med livet.

Midt i boligfeltet

– Klokken 04.45 i morges hørte jeg et forferdelig spetakkel fra noen kråker som kakla høylytt. Da jeg tittet ut av vinduet, så jeg en gaupe i inngjerdinga hvor jeg har ett års gamle reinkalver. Et veldig trist syn, sier Olavi Lantto.

Gaupa hadde da allerede tatt livet av fire av totalt 15 kalver som han har på vinterfòring like utenfor huset i Eiby.

– Jeg la på sprang ut i barfotan og da ble den redd og stakk av, sier reineieren, som aldri har sett gaupe i boligområdet tidligere.

– Jeg har sett en større gaupe på fjellet for noen år siden, men det er første gang jeg har sett gaupe her i området hvor det er mange bolighus, så det var spesielt, og selvsagt trist i og med at den drepte fire av kalvene, sier Olavi Lantto.

– Som en liten husky

At gaupa turte å komme så tett innpå bolighuset, tror han kan være en økende gaupebestand.

– Det er nok ikke lite mat på fjellet, for jeg tror det er veldig mange gauper for tiden, så det er nok årsaken. Den har ikke spist på dyrene, kun tatt livet av dem, og det sies da at de fort kan komme igjen, så nå skal jeg legge netting over inngjerdinga, forklarer reineieren.

– Var den stor?

– På størrelse med en liten husky. Jeg vet ikke, men hadde jeg hatt små barn, hadde jeg nok vært litt ekstra på vakt i tiden fremover. For hvem vet hva den kan finne på, undrer Olavi Lantto som forteller at gaupa holdt på å ta livet av en femte kalv da han sprang mot inngjerdinga.

– Denne kalven har spist i morges, så den klarer seg nok, håper Olavi Lantto.

– Aldri påvist noen fare

Ken Gøran Uglebakken i Statens naturoppsyn sier i en kommentar at det aldri er påvist at gaupe, eller andre rovdyr, har skadet barn.

– Det har aldri blitt påvist at gauper kan være fare for små barn, sier Uglebakken.

Han påpeker at det ikke er mer gaupe enn normalt.

– Ifølge våre tall er det ikke flere gauper enn normalt. Denne gaupa har vært på jakt etter byttedyr og i dette tilfelle har den jakta på reinkalvene. Vi har også hatt merka gauper som har vært på Sandfallet i Alta, så det er ikke unormalt at gaupa kommer såpass tett innpå bebyggelsen. I dette tilfelle har den også oppført seg som uttrykket «reven i hønsegården», så dette er ingen lystmorder. Den ble rett og slett jaga, før den fikk spist på dyrene, forklarer Uglebakken.

Også på østsida

Altaposten får mange rapporter om gaupe i tettsteder. Brøytesjåfør Tormund Thomassen i Kviby har så langt i vinter observert gaupe tre ganger på ulike steder på østsida av Altafjorden.

– Om det er samme gaupa er usikkert, men jeg har sett den i Kvitevika for ei tid tilbake og i går så jeg den i Steikbukta, mens jeg kunne se fra brøytebilen rett ved bommen på Korsnes like etter nyttår. I tillegg har jeg sett helt tydelige gaupespor over Kobbenesveien i Kviby, med retning mot Kobbenesfjæra, så det er gaupe i området uten tvil, sier Thomassen.

SER OFTE GAUPA: Brøytesjåfør Tormund Thomassen som kjører både Sennalandet og 883 til Nyvoll via Kviby har en rekke ganger i år observert gaupe, så helt fritt er det åpenbart ikke for de store kattene. Foto: Magne Kveseth

Han sier den han så i Steikbukta i går, helt tydelig hadde jaktet på ett eller annet, muligens ei rype, for det var enormt med spor på brøytekanten, som kunne tyde på at den hadde vært veldig aktiv.

Urolig katt

Han legger til hans egen katt, en mons, ved flere tilfeller i vinter har vært urolig og helt sikkert har skjønt at det er større katter i området, noe sporene også viste tydelig før det siste snefallet.

– Jeg husker jo for masse år siden, da det hadde vært lamming i området, da mistet familien trillinglam som gaupa tok. Vi kunne ikke gjøre noe som helst med det, bare sitte og se på at gaupa drepte de tre lammene, sier brøytesjåføren.